Actualitzat 28/02/2014 17:45

El Govern reitera el seu rebuig frontal al pla hidrològic de l'Ebre i lamenta la falta de diàleg

Santi Vila
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, ha reiterat aquest divendres el seu rebuig frontal al nou pla hidrològic de l'Ebre aprovat aquest divendres pel consell de ministres i ha lamentat la falta de diàleg del Govern espanyol en l'aprovació d'un model que considera "lesiu" per a la conservació del riu i per evitar la regressió del Delta.

En una atenció als mitjans convocada per a reaccionar a l'anunci de l'executiu central, Vila ha recordat que els 3.000 hectòmetres cúbics anuals confirmats al tram final del riu són menys de la meitat dels 7.000 que sol·licitava la Generalitat i entitats ambientalistes de la zona, com la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), una diferència que considera "descomunal".

El conseller, que el maig ha anunciat que si el pla s'aprovava com estava redactat la Generalitat acudiria a Brussel·les per a recorre'l, ha precisat aquest divendres que els serveis jurídics del Govern ja estan estudiant si el pla vulnera la directiva europea de l'aigua en allò relatiu als cabdals ecològics mínims o si redueix les competències autonòmiques.

Vila ha fet una "valoració francament negativa" del pla i ho ha posat d'exemple de com han de fer-se les coses entre administracions, tot i que ha reconegut que la seva elaboració era imperativa i responia a un mandat directe de les institucions europees.

Alhora, ha considerat que el Govern ha estat "excessivament presoner" de les comunitats de regants i de les peticions de les comunitats autònomes per les quals transcorre l'Ebre, el que ha comportat que el pla final, segons la seva opinió, no tingui com a prioritaris els criteris mediambientals.

Vila ha criticat també la falta de diàleg amb el Govern espanyol ja des del juliol del 2013, quan el Consell Nacional de l'Aigua va emetre un informe favorable al projecte amb 72 vots a favor i 9 en contra --els de Generalitat i entitats ecologistes--, tot i que ha admès que la posició del Ministeri ha estat sempre la de considerar que era imperatiu aprovar un pla i, en tot cas, dialogar més en profunditat quan s'hagi de renovar, a partir del 2015.

"Fixeu-vos si hi ha hagut poc diàleg que desconec si hi ha hagut canvis" en el text final respecte al que ha aprovat el Consell, ha expressat, tot i que també ha puntualitzat que en les pròximes setmanes concretaran quina via utilitzaran per oposar-se al pla.

El Parlament ja va acordar a l'octubre una moció de rebuig al pla hidrològic amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP en què instava el Govern a emprendre les accions legals pertinents per aconseguir la seva modificació.

La PDE, que va guanyar una gran notorietat i va vehicular les protestes contra el primer pla que s'ha aprovat durant el Govern de José María Aznar, finalment retirat, porta mesos alertant que denunciarà davant de la Unió Europea (UE) el pla, perquè considera que és inassumible i implica la destrucció del Delta, tant per la posada en marxa de 495.000 hectàrees de regadiu --també a Catalunya-- com per la construcció de 40 nous embassaments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés