Publicat 13/05/2015 12:38

Esther Duflo, Premi Princesa d'Astúries de les Ciències Socials 2015

Esther Duflo
WIKIMEDIA COMMONS

OVIEDO, 13 maig (EUROPA PRESS) -

L'economista francoestatunidenca, Esther Duflo, ha estat guardonada aquest dimecres amb el Premi Princesa d'Astúries de les Ciències Socials 2015. Es tracta del segon dels vuit guardons internacionals que convoca aquest any la Fundació Princesa d'Astúries, i que compleixen la XXXV edició.

Esther Duflo va néixer el 25 d'octubre del 1972 a París. Va estudiar Història i Ciències Econòmiques a l'Escola Normal Superior de la capital francesa. Un any després de llicenciar-se, el 1995, va obtenir el diploma d'estudis avançats per DELTA, actual Escola d'Econòmiques de París. Va completar la seva formació amb un doctorat a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), que va acabar el 1999. Aquest any va començar a treballar com a professora assistent al MIT, on actualment és Abdul Latif Professor of Poverty Alleviation and Development Economics.

Especialitzada en economia del desenvolupament, Esther Duflo porta més d'una dècada liderant des del MIT una nova manera d'estudiar les causes de la pobresa i plantejar solucions per a la seva eradicació des de l'àmbit de la microeconomia. Ha estat pionera a escala internacional en l'adaptació i aplicació dels mètodes de selecció aleatòria que la investigació científica utilitza per provar medicaments i vacunes --grups de control i de tractament-- en l'àmbit dels estudis econòmics.

Per a això, va fundar el 2003, juntament amb la seva parella Abhijit Banerjee i Sendhil Maullainathan, l'Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab del MIT, que actualment dirigeix. El laboratori té com a objectiu proporcionar evidència científica perquè les polítiques públiques i les accions d'ONG, fundacions i organitzacions internacionals de desenvolupament aconsegueixin d'una manera efectiva reduir la pobresa.

Està format per una xarxa de 117 professors afiliats de tot el món que dirigeixen les investigacions i avaluacions aleatòries, per la qual cosa són coneguts com els "randomistes" --de 'random', 'aleatori' en anglès. També imparteixen formació a responsables polítics i gestors d'organitzacions implicades en la lluita contra la pobresa, així com a economistes interessats en aquesta metodologia.

376 AVALUACIONS A 52 PAÏSOS

El laboratori, que té oficines regionals a Àfrica, Europa, Iberoamèrica i Carib, Sud-est Asiàtic, Àsia i Nord-amèrica, ha format, des de la seva creació, més de 4.000 persones i ha desenvolupat 376 avaluacions a 52 països de tot el món. Amb Abhijit Banerjee, Esther Duflo va plasmar al llibre 'Poor Economics. A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty' (2011) les seves anàlisis sobre les polítiques relacionades amb la lluita contra la pobresa, i en què aporta suggeriments pràctics recolzant-se en nombrosos estudis aleatoris portats a terme per l'Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab.

Aquesta obra, publicada a Espanya amb el títol 'Repensar la pobreza. Un giro radical en la lucha contra la desigualdad global', ha estat guardonada amb el Premi Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year (2011) i ha estat editada també en alemany i italià. A més de la seva activitat al MIT, Duflo, que és editora fundadora d''American Economic Journal: Applied Economics', també és directora del Programa de Desenvolupament del Centre d'Investigació en Economia i Política (CEPR), investigadora associada de l'Oficina Nacional d'Investigació Econòmica (NBER) i membre del consell de directors de l'Oficina per a la Investigació i les Anàlisis Econòmiques del Desenvolupament (BREAD). El 2013 Barack Obama la va designar membre del Consell de Desenvolupament Global del President.

Doctora honoris causa per les universitats de Yale, la Lliure de Lovaina i la London Business School, Duflo és membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències. Inclosa per 'Time' en la seva llista de les 100 persones més influents del 2011, va rebre el Premi al millor economista jove francès de Le Monde (2005), a més del Luc Durand-Reville de l'Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques (França, 2008), la medalla John Bates Clark (EUA, 2010), el Thomas C. Schelling (EUA, 2011), el Dan David in Future Dimension-Preventive Medicine (Israel, 2013), l'Erna Hamburger (Suïssa, 2014), el John von Neumann de la Universitat de Budapest (2014) i l'Infosys Prize in Social Sciences and Economics (Índia, 2014).

L'Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab del MIT va rebre el 2008 el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement de Cooperació al Desenvolupament i el 2014 l'Albert O. Hirschman Prize (EUA, 2014).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés