Publicat 30/04/2014 14:52

Els rectors de Barcelona urgeixen al final de les retallades universitàries per les seves "greus" conseqüències

9 Rectores De Universidades De Barcelona
EUROPA PRESS

Fan pinya amb la Crue contra les mesures excepcionals de fa dos anys

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

Els rectors de les nou universitats públiques i privades de Barcelona han urgit aquest dimecres a posar final a les retallades en els centres d'educació superior espanyols, tenint en compte que s'està veient "greument" afectada la investigació i l'activitat estudiantil i docent.

Així, s'han alineat amb la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (Crue), que ha consensuat un comunicat perquè s'acabin les mesures urgents de racionalització de la despesa pública educatiu aprovades fa dos anys, que han afectat "aspectes tan sensibles" com els preus públics i l'organització de l'activitat laboral.

Els rectors han llegit el comunicat a la Universitat de Barcelona (UB), en un acte al qual han assistit el rector del centre, Dídac Ramírez; l'Autònoma (UAB), Ferran Sancho; l'Abat Oliba (UAO CEU), Carlos Pérez del Valle; la Politècnica (UPC), Enric Fossas; la Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals; la Ramon Llull (URL), Josep Maria Garrell; la Internacional (UIC), Pere Alavedra; l'Oberta (UOC), Josep Planell, i la de Vic (UVic-UCC), Jordi Montaña.

Ramírez ha destacat que és la segona vegada que els rectors espanyols acorden un posicionament unànime --la primera vegada ha estat maig del 2012, quan no van acudir al Consell d'Universitats per debatre les mesures que ara demanen derogar--: "El context ho requereix. Mai en la història la igualtat d'oportunitats ha estat tan retallada com ara".

El text dels responsables dels centres se centra a urgir a l'Estat que recuperi la situació prèvia a l'aprovació de les mesures excepcionals sobre preus públics, beques per a estudiants, contractació de docents i finançament d'investigacions: quatre elements "molt afectats i disminuïts", segons Ramírez.

Els rectors barcelonins coincideixen que a Espanya "no s'està garantint la igualtat d'oportunitats entre els estudiants", tenint en compte que s'han incrementat les taxes per accedir a la universitat i s'ha reduït l'import de les beques, unes mesures d'austeritat que també han retret al Govern català.

Casals ha explicat que els rectors es pronuncien ara i no abans perquè "hi ha senyals que apunten que el país comença a millorar i un dels motors del creixement econòmic és el coneixement", pel que és necessari prioritzar el finançament de l'educació superior i garantir que totes les persones amb talent accedeixen a la universitat.

A més d'exigir la igualtat d'oportunitats entre els alumnes, han demanat derogar el decret que només permet a les universitats reposar un 10% de la plantilla: "Això està afectant molt el funcionament dels centres i és un contrasentit", segons Sancho, que insisteix que aquesta mesura s'ha aprovat sota un criteri d'excepcionalitat per la crisi.

ASSEMBLEA D'ACUP

Precisament aquest dimarts, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) ha constatat en una assemblea general el perjudici de les retallades al normal funcionament dels centres, així com l'accés a l'educació superior per part dels estudiants més vulnerables.

"És inadmissible que, amb l'augment de les taxes, s'estiguin reduint les beques, que també són de menor quantitat i més complexes", ha dit el president de l'Acup, Roberto Fernández, en acabar la reunió a la Universitat de Lleida (UdL), segons un comunicat del centre.

Fernández, que va qualificar d'insuficient l'actual sistema de finançament de les universitats catalanes, ha lamentat que les beques hagin deixat de ser un dret per entrar en un sistema competitiu ideat per ser un "lloc d'oportunitats i d'ascens social bàsic", cosa que s'està trencant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés