Hospital Carlos III en Madrid
ANDREA COMAS / REUTERS

Tot i que s'estudia com a causa de la infecció un accident en la retirada dels equips les investigacions miraran altres possibilitats

MADRID, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

Teresa Romero, l'auxiliar d'infermeria encomanada per Ebola, està estable i "hi ha certs indicis que poden indicar certa esperança" en la seva evolució, ha informat Fernando Simón, director del centre d'alertes i emergències del Ministeri de Sanitat i membre del comitè especial per a la gestió de la malaltia a Espanya.

En roda de premsa al palau de La Moncloa, on ha tingut lloc la reunió del comitè, Simón ha explicat que "és una malaltia molt greu i fins que no surti d'ella no es pot garantir res", tot i que ha reconegut "alguns indicis" que permetrien albergar "certa esperança" en l'evolució de l'auxiliar d'infermeria perquè la càrrega viral s'està reduint.

"La càrrega viral que té Teresa s'està controlant i s'està reduint, el que és un punt important per pensar que hi ha altes esperances que la infecció estigui en procés de control, però cal prendre-ho amb cura. Òbviament una persona amb Ebola està sempre en estat crític i, a més, a mesura que es propaga pot haver afectació en òrgans i això independentment del control de la infecció pot fer que la progressió sigui al contrari del que ens agradaria", ha declarat.

El portaveu ha recordat que la pacient ha demanat expressament que no es doni molta informació sobre la seva situació mèdica i que es respecti la intimitat i confidencialitat, cosa "am la que estem molt d'acord els metges", ha subratllat.

De la mateixa manera, ha indicat que s'estan investigant les possibles causes de la infecció de Teresa Romero i ha ressaltat que totes les persones que van estar en contacte amb el missioner Manuel García Viejo i amb la pròpia infermera estan "en monitorització activa", mentre que les 15 persones considerades "contactes d'alt risc" estan ingressades a l'Hospital Carlos III de Madrid i romanen en quarantena hospitalària per garantir que si algun d'ells desenvolupés símptomes de la malaltia es pugui evitar el contagi.

"Això garanteix que el risc que pogués haver per a la població amb casos secundaris al pacient actual està en un nivell de control molt, molt elevat", ha subratllat.

Simón ha assegurat que tot i que s'estudia com a causa un "possible accident fortuït en la retirada dels equips de protecció personal", "les investigacions es portaran a terme fins al final" perquè podria haver alguns altres punts que caldria verificar.

El membre del comitè ha recordat que el contagi de Teresa Romero "no només té implicacions a nivell de la Comunitat de Madrid", pel que existeix una coordinació "molt estreta" entre aquesta, el Ministeri de Sanitat, i l'hospital on s'està tractant la pacient. "Existeixen implicacions nacionals i internacionals importants, estem davant d'una situació que no s'ha donat mai fora de zones molt concretes del continent africà".

COMUNICACIÓ CONSTANT AMB ORGANISMES INTERNACIONALS

"Tenim comunicacions constants amb l'OMS, amb la UE i amb el Centre Europeu de Control de Malalties", ha comunicat Simón, recalcant la presència aquest dissabte de "dos experts d'aquest centre que han estat treballant amb nosaltres per valorar la nostra feina. "Han considerat que s'està fent un treball de molt alt nivell", ha recalcat.

Després de preguntar-li per l'informe d'aquest Centre Europeu en què s'assegurava que "la infraestructura del Carlos III no està dissenyada per a l'Ebola", Simón ha explicat que "van estar parlant amb la direcció del centre als qui van plantejar possibilitats de millora".

Segons la seva opinió, totes les accions que s'han realitzat fins i tot en les estructures "les han considerat d'un nivell molt alt i de gran qualitat" però això no vol dir que "no existeixin possibilitats de millora".

"Estem davant de situacions que no es coneixien a Europa i, òbviament hi ha feina perquè podem aprendre d'aquesta situació. Un dels punts, que s'ha comentat, és la mida de les excluses que eren petites per a algunes situacions concretes", ha indicat l'expert.

El membre del comitè ha confessat que els seus membres estan treballant "en tota mena d'escenaris possibles a partir d'ara" davant d'una epidèmia amb característiques "que no s'havien donat mai". "És la primera vegada que ha afectat zones urbanes i països que no tenen fronteres comunes, i la primera vegada que existeixen superdisseminadores, una o dues persones que per esdeveniments socials, fonamentalment enterraments, han produït un gran nombre de contagis secundaris a Àfrica".

Finalment, ha indicat que els experts del Centre Europeu de Control de Malalties estan atents a la situació que es viu a Espanya o la que està vivint EUA des d'aquest matí, on un sanitari de Dallas que va atendre la primera víctima mortal d'Ebola en aquest país, ha donat positiu pel virus.

"Per aquesta raó estem preveient tots els possibles escenaris i, amb això, tots els plans que calgués desenvolupar per a aquests escenaris per poc probables o estranys que poguessin semblar", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés