Publicat 08/04/2015 18:51

CiU i ERC demanen tornar al Govern de la Llei d'Infància per qüestions competencials

MADRID, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

CiU i ERC han presentat al Congrés les respectives esmenes de totalitat al projecte de llei d'Infància i Adolescència en les quals demanen la retirada i devolució del text al Govern espanyol fonamentalment per qüestions competencials, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries. Això sí, cap dels dos ha presentat un text legal alternatiu al presentat per l'Executiu.

Tot i que tots dos comparteixen "en essència" els objectius plantejats en el projecte de llei, com donar resposta a les necessitats actuals dels menors i "tenint en compte que qualsevol mesura que millori la protecció dels menors sempre és ben rebuda", "si bé hi ha molts aspectes competencials" que no comparteix.

"Aquesta llei suposa una invasió competencial en aquelles comunitats autònomes que tenen reconeguda en els seus estatuts d'autonomia la competència exclusiva en matèria de protecció de menors", incideix CiU.

Entre d'altres punts, assenyala que el projecte de llei ignora la realitat de les comunitats autònomes amb dret civil propi, com Catalunya, que ostenta la competència exclusiva en matèria de dret civil, d'acord amb el seu estatut d'autonomia.

Així, CiU considera que els articles modificats del Codi Civil en el projecte de llei, en particular els que fan referència a la protecció a la infància, haurien d'aplicar-se amb caràcter supletori a aquelles comunitats autònomes amb competència en matèria de Dret Civil, Foral o Especial.

EL CAS DE LES ADOPCIONS

Com a punt "especialment delicat del projecte" en implicar una "invasió flagrant" de les competències autonòmiques, CiU apunta la modificació de la Llei d'Adopció Internacional, en la qual s'estableix que la decisió d'autoritzar adopcions en els diferents països d'origen correspondrà a l'Administració General de l'Estat, de la mateixa manera que assumirà la funció d'acreditar les entitats col·laboradores d'adopció internacional.

A més, la formació nacionalista considera que l'afectació competencial és "més greu si és possible" per ser Catalunya l'única comunitat autònoma que disposa d'una entitat autònoma administrativa per tramitar els processos d'adopcions internacionals i efectuar-ne el seguiment posterior, així com supervisar l'esmentada activitat quan sigui delegada a institucions o entitats col·laboradores, a més de gestionar un volum d'expedients de tramitació d'adopcions internacionals que representen un percentatge destacable en relació amb el total estatal.

"És totalment discutible i al nostre entendre una irresponsabilitat per part del Govern espanyol del tot inacceptable, la disposició final dècima en què s'estableix que les mesures incloses en aquesta norma no podran suposar increment de despesa pública, ni de dotacions, ni de retribucions, ni d'unes altres despeses de personal. Això suposa que moltes de les mesures previstes en el projecte de llei siguin totalment inviables a falta de dotació econòmica", sentencia.

ERC I LA INVASIÓ COMPETENCIAL

Per la seva banda, ERC no veu justificada "la invasió competencial" que l'esmentat projecte de llei suposa i reclama per aquesta raó la devolució del projecte de llei "per solucionar l'esmentada invasió competencial".

"Proposa una uniformització de la legislació referent a la protecció dels menors a tot el territori espanyol que envaeix les competències autonòmiques i contrasta amb l'actuació duta a terme per les comunitats autònomes d'acord amb les seves competències en aquest àmbit, com passa amb els centres de menors", argumenta la formació republicana independentista.

D'altra banda, veu "innegable" que aquest projecte de llei comporti un impacte econòmic i, en particular, pel que fa a les dotacions, retribucions i despeses de personal, no preveure aquesta despesa econòmica, ni les fórmules de finançament, "implica deixar en paper mullat la llei o, en el seu cas, comprometre la despesa de les comunitats autònomes i ofegar-les encara més financerament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés