Publicat 07/04/2015 17:59

Augmenta la preocupació per l'atur i la corrupció i l'optimisme econòmic segueix a l'alça

INEM, oficina de empleo, paro, parados, desempleo
EUROPA PRESS

Creix vuit punts el percentatge d'aturats que veuen complicat trobar feina en un any

MADRID, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

La preocupació per l'atur i la corrupció ha augmentat el març segons reflecteix el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques(CIS) que un mes més confirma la tendència a l'alça de l'optimisme econòmic dels espanyols, tot i que per al 74% la situació econòmica encara és "dolenta" o "molt dolenta".

L'enquesta, que s'ha fet pública aquest dimarts, es basa en un total de 2.746 entrevistes personals i domiciliàries realitzades en 240 municipis de 50 províncies entre els dies 2 i 10 de març i té un marge d'error de més o menys el 2%.

En concret, la desocupació continua al capdavant dels problemes nacionals i és citat com un d'ells al 80,3% dels qüestionaris, pujant 1,1 punts respecte el mes de febrer. També s'incrementa la inquietud que generen la corrupció i el frau, que passen del 48,5% del mes anterior a un 50,8% d'esments.

El treball de camp de l'estudi va coincidir amb l'anunci de les dades d'atur registrat aquell mes, el primer febrer de la crisi en el qual va baixar l'atur però que va llançar encara 4,8 milions de desocupats.

També en aquests dies es van publicar notícies sobre l'àtic de l'encara president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, i les seves acusacions de xantatge per part de dos comissaris de policia i el jutge Pablo Ruz va tancar la instrucció de la primera part del 'Cas Gürtel' fent seure al banc dels acusats més de 30 exdirigents del PP, tres tresorers del partit i l'exministra Ana Mato.

Les altres posicions de la taula de problemes no experimenten canvis. Així, el tercer segueixen sent els problemes econòmics, amb un 24,9% d'esments, igual que el mes anterior i tampoc s'han mogut del 20% les al·lusions a la classe política en general, que es repeteixen en quart lloc.

Sí han disminuït, del 12,1% de febrer a un 11,8%, els esments a la sanitat, que segueix com a cinquena preocupació nacional, mentre que els problemes socials figuren un altre cop en la sisena posició en el rànquing amb un percentatge del 10,4%, semblant al del mes anterior.

La llista de problemes personals també la lidera, com ha estat habitual des del començament de la crisi, la desocupació amb un 45,9%, seguit dels problemes econòmics (27,7%), la corrupció i el frau (14,8%), la sanitat (10,7%), l'educació (9,3%) i els polítics en general (7,8%).

NOUS RÈCORDS EN PREGUNTAR PER L'ECONOMIA

Com en tots els baròmetres, el CIS demana als enquestats que valorin la situació econòmica i que facin un pronòstic sobre la mateixa per al pròxim any. Les seves respostes confirmen la tendència de creixement de l'optimisme, doncs els que preveuen que serà millor d'aquí a 12 mesos marquen un nou rècord i passen ja el 29,4%, respecte del 28% del mes anterior.

En paral·lel, s'anoten el percentatge més baix dels últims anys els qui pronostiquen que anirà a pitjor, que es situen al 13,4%, just un punt menys que el febrer.

Tot i això, encara que també marquen la seva quota més baixa des del començament de la crisi, segueixen sent una àmplia majoria (74,1%) els que defineixen l'actual conjuntura econòmica com "dolenta" o "molt dolenta", respecte del 2,5% que la considera "bona". Ningú s'atreveix a qualificar-la de "molt bona".

Per al 18,5% (també percentatge màxim dels últims anys), la situació econòmica és ara millor que fa un any, mentre que el 27,8% (xifra més baixa d'aquesta sèrie) creu que és pitjor.

Del 40% dels entrevistats que tenen feina, té por a perdre-la el 12,5% (quatre dècimes menys que en febrer), mentre que un 80,7% semblant al del mes anterior veu "poc" o "gens" probable anar-se'n a l'atur.

Els canvis de percentatges més significatius es produeixen entre els que estan desocupats, ja que són els que veuen molt difícil o impossible col·locar-se en el pròxim any creixent vuit punts respecte al mes anterior en passar del 49,4 al 57,4%. Per contra, baixen del 41 al 32,4% els que confien en trobar una feina durant aquest període.

Respecte a la situació política, augmenten 1,2 punts els que la desqualifiquen, que arriben al 77,1%, i només la defineix com a "bona" o "molt bona" el 2,6%. En canvi, baixa un punt el percentatge dels qui vaticinen que en un any serà encara pitjor que es queda al 17%, respecte el 20% que confia que millori. Per al 6,4% és millor que fa un any, mentre que el 33% sosté el contrari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés