Publicat 29/01/2014 15:18

Catalunya, País Basc, Andalusia, Astúries i Canàries veuen "impossible" aplicar la Lomce el pròxim curs

Irene Rigau (consellera de Enseñanza) con consejeros de Educación autonómicos
CONSELLERIA DE ENSEÑANZA

Critiquen la falta de diàleg de l'Estat amb les CA, la "imposició" de la llei i la "improvisació" en la seva elaboració i aplicació

MADRID, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

Els consellers d'Educació de les cinc comunitats autònomes que no estan governades pel Partit Popular --País Basc, Catalunya, Andalusia, Astúries i Canàries-- han afirmat aquest dimecres que és "impossible" començar a aplicar la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) en el curs 2014-2015 i a més han criticat el contingut de la mateixa i la "falta de diàleg" del Govern central amb els executius autonòmics sobre aquesta qüestió.

Els consellers Cristina Uriarte (País Basc), Irene Rigau (Catalunya), Luciano Alonso (Andalusia), Ana González (Astúries) i la viceconsellera Manuela de Armas (Canàries) han comparegut en una roda de premsa a Madrid per expressar la seva posició conjunta unes unes hores abans de participar en la Conferència Sectorial d'Educació per estudiar els decrets d'ensenyaments vinculats a la Lomce.

Uriarte ha indicat que posar en marxa la llei amb el calendari fixat pel Govern espanyol --començant en el pròxim curs acadèmic en el cas de primària i Formació Professional Bàsica-- és "inviable" perquè "no dóna temps" que les comunitats autònomes puguin fer el desenvolupament normatiu de la Lomce abans de final d'any i després planificar el curs.

Així, ha manifestat el rebuig absolut del Govern basc al que ha qualificat com una "llei exprés" i ha afirmat que el Ministeri està intentant que les comunitats improvisin la seva posada en marxa, assenyalant que fins i tot les que estan governades pel PP han fet patent, en les reunions mantingudes aquesta setmana, la impossibilitat de complir el calendari.

ATEMPTA CONTRA L'AUTONOMIA

Rigau, per part seva, ha retret a l'executiu de Mariano Rajoy la falta d'un diàleg fluid i sincer amb les autonomies i "la improvisació, la precipitació i la imposició" que, segons la seva opinió, han marcat la forma d'actuar del Ministeri d'Educació.

També ha assenyalat que la Lomce "atempta contra l'autonomia" dels centres educatius i de les comunitats autònomes i contradiu les directrius de la Unió Europea en el referent a les competències bàsiques, en les que s'han de basar les polítiques educatives i curriculars dels Estats.

Per tot això, ha demanat el fre a l'aplicació de la norma "per raons qualitatives, temporals i pressupostàries".

FALTA DE FINANÇAMENT

El conseller andalús ha incidit en la falta d'un "finançament adequat" per a la posada en pràctica d'una llei que, segons ha apuntat, dispararà la despesa en educació.

Alhora, ha dit que és "tècnicament deficient", presenta greus incoherències i ignora l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia i la seva llei d'educació.

Per això últim, ha afegit, la Junta està preparant un recurs d'inconstitucionalitat contra la Lomce: "No anem a ser insubmisos però tampoc anem a incomplir el nostre Estatut", ha afirmat Alonso abans d'indicar que el Govern andalús, a través dels seus decrets d'ensenyament, seguirà apostant per una educació de qualitat, inclusiva i en igualtat.

González ha lamentat la "falta de lleialtat institucional" del Govern espanyol per no haver informat puntualment, respost o consultat diverses qüestions sobre la llei a les comunitats autònomes --una crítica en què han coincidit els altres consellers-- i ha afegit que l'executiu asturià també manté la seva intenció de recórrer la LOMCE davant del Tribunal Constitucional.

Segons la seva opinió, es tracta d'una llei segregadora amb la qual es pretén "tirar del sistema a una part de l'alumnat" i aplicar una "contrareforma ideològica", a més d'haver estat elaborada amb falta de rigor i serietat.

Finalment, la viceconsellera canària ha acusat l'executiu de Rajoy de no ser "responsable" i d'actuar "a l'esquena" dels governs autonòmics al "fer sentits sords" a les seves reivindicacions.

Alhora, ha fet referència a la qüestió del finançament, indicant que si la formació professional bàsica s'estableix com a obligatòria, haurà de ser el Govern espanyol el que l'assumeixi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés