Publicat 8/11/2019 15:31:18 +01:00CET

AMP.- Catalunya incorpora el tractament de prevenció del VIH a càrrec del sistema públic

X. Acebes, J. Guix i J. Colom.
EUROPA PRESS

Es podran beneficiar unes 2.500 persones i costarà 840.000 euros anuals

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha incorporat el tractament per a la prevenció del VIH --l'anomenada profilaxi preexposició-- a càrrec del sistema públic català de salut amb la previsió de beneficiar unes 2.500 persones, ha anunciat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en roda de premsa aquest divendres.

Amb un cost anual estimat de 840.000 euros, 336 per persona, Guix ha destacat que "no és la Seguretat Social ni l'Estat, sinó que és Catalunya qui ho paga", i ha detallat que la disponibilitat d'aquest tractament és una millora per a la salut dels ciutadans.

Dispensat en farmàcia hospitalària al CAP de Drassanes i al BCN Checkpoint --vinculats a Vall d'Hebron i Can Ruti-- així com a 19 unitats funcionals de la Sida a Catalunya, el tractament va dirigit a homes que tenen sexe amb homes, dones transexuals i persones que exerceixen la prostitució sense fer servir preservatiu.

Guix ha afegit que està pensat per a persones quan tenen "múltiples parelles sexuals", sexe anal sense preservatiu i ús de substàncies recreatives, perquè s'ha incorporat un nou fenomen en aquest terreny: al consum de cocaïna i l'alcohol s'hi han sumat la metamfetamina i l'èxtasi.

No poden accedir a aquest tractament --que incideix igualment en la importància de l'ús del preservatiu-- persones que tinguin la infecció del VIH, siguin al·lèrgics a algun dels components o tinguin malalties renals cròniques o Hepatitis B.

"Qualsevol persona candidata pot anar a aquests dos centres o a una de les 19 unitats funcionals", ha dit Guix, i ha descrit que un facultatiu els valorarà, assegurarà que no té el VIH i al cap d'un mes se'ls pot prescriure el tractament, que consisteix en una pastilla diària i no té efectivitat fins al quart dia.

QUATRE REVISIONS ANUALS

A més d'aquesta presa, que es tolera bé i no té efectes secundaris rellevants, la persona ha de fer-se quatre revisions anuals, i Guix ha remarcat el cost en medicació de 28 euros al mes per persona en comparació als 600 euros del tractament per a persones amb el virus VIH.

El director del Programa de Prevenció, Control i Atenció del VIH, Joan Colom, ha remarcat que és un tractament permanent "mentre es tingui aquesta activitat", i no significa que el sigui per a tota la vida perquè no tothom manté la mateixa activitat sexual al llarg dels anys.

"La previsió és que podem disminuir extraordinàriament el nombre d'infeccions de VIH", ha dit Colom, que ha xifrat que en alguns països s'ha arribat a reduir fins a un terç de les deteccions perquè és un tractament altament efectiu.

Ha celebrat que les quatre visites anuals donen al sistema públic un control privilegiat sobre l'evolució i detecció precoç de les malalties de transmissió sexual.

380.000 PERSONES PRENEN EL PREP

Al món, 380.000 persones prenen el Prep, i a Europa són unes 22.000 persones, concretament a Alemanya, França i Anglaterra, països als quals s'han sumat Noruega i Bèlgica, a part d'implantar-se ara a Catalunya, des d'on es va impulsar l'aprovació del tractament i la sol·licitud de comercialització al Govern.

"Era alguna cosa que unilateralment des de Catalunya no podíem fer", ha explicat Guix, que ha assegurat que per això Catalunya prèviament ha dut a terme tres estudis sobre l'efectivitat del tractament que ha permès tractar més de mig miler de persones potencialment en risc.

El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha destacat en declaracions als mitjans que aquesta mesura arriba una mica tard però ha celebrat que permetrà reduir de forma efectiva el VIH: "Esperem que gradualment es vegi un control de l'epidèmia", i ha destacat que no estarà realment controlada fins que no es puguin evitar noves infeccions.