Actualitzat 04/12/2014 13:39

Barcelona implanta a les escoles un programa contra les al·lèrgies alimentàries

Niños desayunando o comiendo, comedor escolar
Foto: AYUNTAMIENTO DE ALCOBENDAS

Un 4,1% dels alumnes de Barcelona té alguna al·lèrgia

   BARCELONA, 4 Dic. (EUROPA PRESS)

 L'Ajuntament de Barcelona ha elaborat el programa de Vigilància d'Al·lèrgies i Intoleràncies Alimentàries (Vaiame) que preveu que els 776 menjadors escolars dels centres educatius de la ciutat tinguin un pla d'actuació documentat en acabar aquest curs amb la finalitat de controlar i prevenir aquests trastorns.

   El gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Conrad Casas, al costat de la presidenta de l'entitat, Cristina Iniesta, ha presentat aquest dijous l'informe 'La salut a Barcelona 2013', que recull que un 4,1% dels alumnes d'escoles de Barcelona té alguna al·lèrgia alimentària, de les quals un 17,3% són per intolerància a la lactosa i el 17% a les fruites rosàcies.

   Aquestes dades han estat recollides en la primera fase del pla, que va analitzar 129 escoles públiques i privades --50.000 estudiants-- amb la finalitat de conèixer si hi havia demandes de dietes especials en els menús i conèixer les mesures preventives adoptades en els centres.

   L'estudi també va detectar que només el 45% de les al·lèrgies declarades en la matriculació s'acompanyaven d'un certificat mèdic, cosa que Salut Pública veu com un "dada significativa", de manera que ha recomanat als centres que demanin aquest certificat i facilitin una dieta o un espai perquè l'escolar pugui menjar l'aliment de casa.

   De moment, el 80% del 64% d'escoles que no disposava de cap pla documentat de control d'al·lèrgens --només un 36% realitzava algun tipus d'actuació-- ja ho ha implantat.

DUES TIPOLOGIES

   Salut Pública ha preparat dos tipus de programes documentats de control, un per a les escoles amb servei de menjador i un altre per a les empreses de càtering, que contenen requeriments diferents.

   Preveuen qüestions com identificar la composició dels menús i actualizar-los; tenir bona informació sobre els nens per part dels centres, les empreses i els monitors; documentar els controls, i fins i tot apartar els nens al·lèrgics a l'hora de menjar en edats primerenques.

   Casas ha detallat que les al·lèrgies són un problema de salut creixent que els "preocupa": afecten entre un 5% i un 7% de la població infantil europea i a Espanya s'han duplicat els casos els últims anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés