Publicat 16/4/2019 16:28:57 +02:00CET

Amics, família i autoritats acomiaden Neus Català, "militant de la solidaritat"

Amics, família i autoritats acomiaden Neus Catal, "militant de la solidaritat"
SUBDELEGACIÓN DEL GOBIERNO EN TARRAGONA

Torra, Torrent, Colau, Capella, Vergés, Rufián i Maragall acudeixen al funeral

TARRAGONA, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

Desenes d'amics, familiars i autoritats han acomiadat aquest dimarts l'activista catalana i supervivent dels camps de concentració nazi Neus Catal, a la qual el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha referit com una "militant de la solidaritat".

En una cerimnia a les 12 hores a Móra la Nova (Tarragona), s'ha celebrat el funeral de Catal, al qual hi han acudit, a més de Torra, el president del Parlament, Roger Torrent; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els consellers Ester Capella, Josep Bargalló, Maringela Vilallonga, Alfred Bosch i Alba Vergés; el candidat d'ERC a les municipals barcelonines Ernest Maragall, i el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté.

També hi han acudit el polític Joan Josep Nuet, amic personal de la família, i el candidat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, que ha qualificat Catal de "símbol de la llibertat, el feminisme i l'antifeixisme".

MARINA ROSSELL ENTONA L'EMIGRANT

El funeral ha servit per destacar el coratge i la lluita de Neus Catal, que va morir dissabte passat als 103 anys d'edat, ha destacat la seva bigrafa, la historiadora Elisenda Berenguer, també present en el cerimnia emotiva en qu Marina Rossell ha cantat 'L'emigrant'.

"Quan em vegeu morir, porteu-me als Guiamets", va dir als seus fills l'última supervivent catalana en el camp de concentració de Ravensbrück.

El fretre de Catal ha llut amb la bandera republicana espanyola i nombroses corones de flors per dir l'últim adéu a Catal, que ha culminat després en un comiat íntim per als seus familiars i afins més propers.

PARAULES DE TORRA

Durant la cerimnia, el president Torra ha subratllat: "L'exemple de Neus Catal ens dona fora i dignitat per a les nostres lluites de cada dia i pel gran combat per un món lliure i just".

S'ha comproms a preservar la memria de Catal, i ha assegurat que el seu exemple es convertir també en un motor que donar fora i seguir explicant "qu vol dir ser una militant de la solidaritat, una militant de l'antifeixisme i una militant de la llibertat".

"En ple segle XXI, els negres núvols de la intolerncia i de l'odi sobrevolen Europa", ha destacat Torrent al funeral, en qu ha lamentat que la foscor del feixisme torna a ser una amenaa.

"Correm el risc de perdre tot all que criem haver conquistat per sempre", ha subratllat el president de la cambra catalana en el funeral, en qu també ha parlat la seva filla Margarita.

Després del funeral, l'alcaldessa Ada Colau ha mostrat un "total compromís" amb el llegat de Neus Catal, i ha cridat a fer tots els possibles per espantar el feixisme a tot arreu.

"TRANSCENDIA BANDERES"

"Si Amrica Llatina tenia Rigoberta Menchú, Catalunya tenia Neus Catal, jo crec que transcendia sigles, transcendia cognoms, transcendia llengües, transcendia banderes", ha subratllat Rufián en una atenció als mitjans.

Nuet ha destacat: "Ens hem d'unir per lluitar contra el feixisme, perqu el feixisme no pugui passar; fem-ho per Neus, pel seu llegat i per la seva histria".