Actualitzat 31/03/2017 06:43 CET

Alumnes sords reclamen que es cobreixi la totalitat d'hores amb intèrprets de signes

El Govern assegura que ha augmentat les hores i que a partir del 2017 ho farà en un 10% més

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

Més de 300 persones s'han concentrat aquest dimecres davant de la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat per reclamar igualtat d'oportunitats per a l'alumnat sord, amb psicopedagogs i intèrprets de llengua de signes en la totalitat d'hores lectives, i han criticat la "discriminació" que suposa que no es garanteixi un intèrpret com recullen diverses normatives.

Han assistit a la protesta alumnes d'ESO, Batxillerat i cicles formatius acompanyats de companys, professors, intèrprets i familiars, amb el suport de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca) i la Confederació Estatal de Persones Sordes, han explicat en un comunicat les dues federacions.

La portaveu de la plataforma Volem Signar i Escoltar, Marian González, ha explicat a Europa Press que el setembre es va augmentar el nombre d'hores d'intèrpret de signes per als alumnes de postobligatòria, i s'ha superat així les 15 hores lectives --de les 28 totals-- que es cobrien fins avui, però ha assenyalat que la Conselleria tornarà a reduir aquesta xifra a partir de desembre.

Fonts de la Conselleria d'Ensenyament han assegurat a Europa Press que a 12 dels 51 alumnes d'estudis postobligatoris se'ls va reformular les hores concedides, després d'haver atribuït de més, i que en realitat s'ha fet un increment d'hores en el còmput global anual, més que un descens, i que han passat de les 24.461 hores del curs anterior a les 24.920 hores de l'actual malgrat el descens en vuit alumnes respecte al curs 2015-2016.

El departament que dirigeix Meritxell Ruiz ha assegurat que el servei de l'intèrpret fluctua i s'atorga segons criteris relatius a les matèries i les necessitats de l'alumne, i que la mitjana d'hores amb intèrpret és entre 15 i 23.

També ha assenyalat que a partir del gener del 2017 entrarà en vigor un nou contracte en què s'incrementarà les hores un 10%.

Marian González ha reclamat el 100% de les hores cobertes, i ha posat com a exemple el cas d'un jove que estudia mecànica i que sí que requereix un intèrpret a les classes pràctiques.

1.851 ALUMNES SORDS

Des de la plataforma han lamentat que dels 1.851 alumnes sords que hi ha a Catalunya, tenen accés a la llengua de signes 80 nens d'Educació Infantil i 51 de postobligatòria, i s'ha assegurat que es relaciona amb una falta d'informació a les famílies, que elegeixen la varietat oral per desconeixement.

Aquesta elecció està condicionada també pel fet que el 80% dels nens sords neixen en famílies d'oients, i resulta que com que no tenen accés a la llengua de signes "perden informació contínuament".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés