Publicat 31/1/2019 12:38:47 +01:00CET

Un alumne exposat a la contaminació de l'aire té més risc de patir sobreps segons un estudi

Alumnes
EUROPA PRESS - Archivo

Analitzen 2.660 alumnes de 39 escoles de Barcelona

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exposició a la contaminació de l'aire, especialment a l'escola, pot associar-se amb un risc més elevat de sobreps i obesitat en la infncia, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de
Barcelona (ISGlobal), que ha seguit 2.660 nens i nenes d'entre set i deu anys de 39 escoles de primria de la ciutat de Barcelona, ha explicat en un comunicat aquest dijous.

L'estudi, publicat a 'Environment International' i fet en el marc del projecte 'Breathe', ha estudiat per primera vegada aquest risc en relació amb l'exposició a la contaminació de l'aire a l'escola, a més de l'habitatge, els dos microambients en qu els estudiants passen més temps.

"Hem observat que les nenes i els nens exposats a nivells mitjans o alts de contaminació de l'aire --partícules ultrafines, fines (PM2,5), dixid de nitrogen (NO2), i carboni elemental (EC)-- a les escoles són més propensos a tenir sobreps o obesitat, en comparació amb aquells que estan exposats a nivells baixos", ha destacat el primer autor de l'estudi, Jeroen de Bont.

"L'exposició a la contaminació pot provocar estrs oxidatiu, resistncia a la insulina i inflamació sistmica, factors que se sap que contribueixen en el desenvolupament d'obesitat", segons demostren diversos estudis previs amb animals que podrien explicar aquesta relació entre la contaminació i el sobreps, ha observat De Bont, que també és investigador de l''IDIAP Jordi Gol'.

La coordinadora del treball, Martine Vrijheid, ha precisat que es tracta d'un estudi "amb limitacions, per la qual cosa cal prendre's els resultats amb cautela", perqu és una investigació amb disseny transversal que únicament mostra dades d'un moment concret en el temps.

"No comptem amb prou dades per avaluar la naturalesa de l'associació que hem trobat. Per poder extreure'n conclusions més slides, seria necessari fer un estudi amb un enfocament longitudinal per fer un seguiment dels participants al llarg del
temps", ha afegit la investigadora de l'ISGlobal --centre impulsat per La Caixa--.

CLCUL ALS PATIS

Per a aquest estudi, els investigadors han recollit dades de pes i alada de l'alumnat, han calculat l'índex de massa corporal i el nivell de sobreps o obesitat, i d'altra banda han mesurat la contaminació de l'aire exterior a les escoles --NO2, partícules fines i ultrafines i EC--.

Aquesta contaminació s'ha mesurat amb sensors situats al pati durant una setmana a l'estiu i una altra a l'hivern, mentre que també s'han estimat els nivells d'exposició a NO2, NOx, partícules PM2.5, PM10 i gruixudes (PMcoarse) als habitatges.

En aquests llocs, l'exposició a nivells més alts de PM10 també s'han associat amb més probabilitats de tenir sobreps o obesitat en la infncia, encara que en aquest cas l'anlisi s'ha fet a partir d'estimacions dels nivells d'exposició.

MÉS DEL 75% SUPERA EL NIVELL DE PM2.5

Una gran part del nens estan exposats a nivells de contaminació de l'aire que estan per sobre de la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), tant a casa com a l'escola.

En concret, més del 75% estan exposats a nivells de PM2.5 superiors als recomanats (10 micrograms per metre cúbic) i més del 50% respiren nivells de NO2 superiors als que es consideren segurs (40mcg/m3).

el més llegit

 1. 1

  Catalunya registra 816 casos més de coronavirus i 1 mort més que el balanç de dissabte

 2. 2

  Quim Torra no preveu el confinament de L'Hospitalet (Barcelona) pel rebrot de coronavirus

 3. 3

  El PDeCAT avisa que no es pot militar en un altre partit alhora, tampoc Puigdemont

 4. 4

  Coronavirus.- Reparteixen més de 90.000 mascaretes entre empreses de polígons industrials de Terrassa

 5. 5

  La pandèmia del coronavirus deixa gairebé 220.000 casos les últimes hores i suma 12,7 milions de contagis