Publicat 17/01/2021 11:28CET

Alsina (Taula del Tercer Sector) reclama que les entitats "no hagin de dependre de subvencions"

Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector
TAULA DEL TERCER SECTOR - Archivo

Defensa aprovar una llei específica per a les ONG

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha reclamat que les entitats "no hagin de dependre de subvencions" i ha defensat aprovar una llei específica per a les ONG que garanteixi la seva viabilitat i reconegui el seu rol en l'estat del benestar.

"Fem un servei públic i, com a mínim, volem que se'ns reconegui i garanteixi un finançament: l'estabilitat és indispensable", ha dit en una entrevista a Europa Press la presidenta de la Taula, que representa a més de 3.000 entitats socials catalanes.

Ha destacat que les organitzacions sense ànim de lucre han atès més d'1,5 milions de persones durant la pandèmia i que en els tres primers mesos de la crisi van cobrir les necessitats bàsiques de 700.000 usuaris: "Què hauria passat en aquest país sense la tasca de les entitats socials?".

L'EFECTE DE LA PANDÈMIA

Segons Alsina, el coronavirus ha demostrat la importància d'aquestes entitats, però també ha posat al límit la seva capacitat d'acció i la seva viabilitat econòmica: "Al novembre del 2020, només el 6% de les entitats calculaven que arribarien a final d'any sense problemes de tresoreria".

Les dades provenen d'una enquesta de la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya: alertava que prop del 94% d'entitats podien acabar l'any amb pèrdues i que les administracions devien 286 milions d'euros en factures vençudes i subvencions executades i justificades.

Alsina ha remarcat que això no significa que les entitats hagin deixat de prestar els seus serveis, sinó que han continuat treballant "pendents de crèdits i préstecs"; i ha alertat que, si la situació continua igual al 2021, creixeran les dificultats per atendre els col·lectius més vulnerables.

Per això, ha reclamat que l'administració garanteixi la sostenibilitat de les entitats i ha recordat que no reclamen per interès propi més inversió i estabilitat: "El que volem és assegurar que les persones que atenem continuïn rebent ajuda".

LLEI DEL TERCER SECTOR

Ha defensat la necessitat de l'anomenada 'llei del Tercer Sector' a Catalunya, i ha recordat que la Generalitat es va comprometre a desenvolupar-la, en una reunió amb les entitats de la Taula d'Emergència Social impulsada el 26 de novembre del 2020: "Confiem que aquest compromís sigui ferm".

Davant la proximitat de les eleccions catalanes, s'ha mostrat convençuda que "la llei no tindrà problemes al Parlament", perquè els consta, per reunions amb els partits, que hi ha un gran consens per dur-la a terme, governi qui governi.

"Fins ara no s'havia desenvolupat la llei perquè hi havia altres prioritats, perquè no es veia necessària i perquè han faltat governs estables", segons Alsina, que ha afegit que Catalunya ha viscut més de dues legislatures amb pressupostos prorrogats i inestabilitat política.

Amb tot, confia que la norma s'aprovarà la propera legislatura, dotarà de finançament a les ONG i les situarà com un interlocutor vàlid a l'hora de fer polítiques".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés