Publicat 15/06/2015 11:47

Alonso descarta implantar nous copagaments o canviar els existents malgrat les recomanacions de l'FMI

El ministro de Sanidad, Alfonso Alonso, en los Desayunos de Europa Press
EUROPA PRESS

MADRID, 15 juny (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha rebutjat la possibilitat d'implantar nous copagaments assistencials o modificar el farmacèutic que ja va canviar la seva predecessora en el càrrec, Ana Mato, tot i les recents recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre aquesta qüestió.

"Tenim descartats els copagaments assistencials, no està obert el debat, tot i que existeixen en altres països europeus", ha defensat el titular de Sanitat en la seva intervenció en els Esmorzars Socisanitaris d'Europa Press.

El ministre ha recordat que el 2012 ja es va revisar el copagament de medicaments per introduir "més justícia" i que, per exemple, els aturats de llarga durada no haguessin de pagar pels seus medicaments. "Introdueix un element de justícia i dissuasió a l'hora d'acumular farmacioles a casa si no es necessiten", ha defensat.

En canvi ha reconegut que ha estat "absurd" implantar el copagament per a medicaments d'ús hospitalari que també va posar en marxa Mato, ja que a Ceuta-Melilla on estava funcionant a penes van recaptar 700 euros. I a diferència del farmacèutic, tampoc era dissuasori ja que afectava "patologies de certa gravetat".

El ministre ha destacat que la reforma de Mato ha permès estalviar des d'aleshores més de 4.000 milions d'euros en la despesa farmacèutica, però que amb tot cal fixar mecanismes perquè hi hagi una compensació de la despesa quan aquest superi el Producte Interior Brut (PIB).

Alonso ha reconegut que la despesa és desordenada i "no hi ha certeses", per la qual cosa seria raonable crear "un marc de certesa" per a la indústria que espera que pugui estar llest en aquesta legislatura.

LES SUBHASTES DE MEDICAMENTS SÓN "OCURRÈNCIES"

Durant la seva intervenció, el ministre s'ha mostrat en contra de les subhastes de medicaments ja que "pot provocar situacions de desproveïment", i ha recordat que les compres centralitzades en les quals participen totes les comunitats "produeixen molt d'estalvi".

"A vegades hi ha comunitats que es desmarquen, no sé per quins interessos. Observo amb preocupació aquestes ocurrències i espero que hi hagi un debat sense prejudicis per millorar la fórmula", ha destacat.

A més, també ha demanat suport a la resta de partits polítics per "pacificar les coses" i aconseguir "un futur sostenible", i segons la seva opinió cal buscar un gran pacte polític i social.

De la mateixa manera, ha demanat lleialtat a les comunitats a l'hora de complir amb els acords que s'adoptin en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) i ha suggerit la possibilitat que puguin sancionar-se a aquelles comunitats que els incompleixin.

"A més de poder arribar a acords, cal buscar la manera de garantir la lleialtat d'aquests acords que s'adoptin. I d'alguna manera, que es rebi una sanció del pacient o de la societat quan algú intenti apartar-se d'aquesta línia d'integració", ha defensat.

D'altra banda, Alonso ha destacat la formació dels professionals sanitaris que treballen a Espanya que, segons la seva opinió, són "dels millors del món", i preguntat per si segueix endavant amb la seva intenció d'aprovar la prescripció infermera ha contestat amb un lacònic "si".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés