Publicat 1/11/2019 19:19:59 +01:00CET

Almenys 324 migrants han mort en el mar intentant arribar a Espanya

Pastera localitzada al mar d'Alborán.
SALVAMENTO MARÍTIMO - Archivo

Aquest 1 de novembre es compleixen 31 anys de la primera mort documentada d'una persona migrant a l'Estret

MADRID, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

Les persones migrants que han desaparegut o mort al mar quan provaven d'arribar a costes espanyoles s'ha reduït gairebé a la meitat aquest any respecte a 2018. D'acord amb les dades de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), des de l'1 de gener fins al 28 d'octubre de 2019 han mort al mar camí d'Espanya almenys 324 migrants, davant els 621 que van morir durant el mateix període de l'any passat.

A aquesta xifra cal sumar-hi a una persona desapareguda i altres quatre persones els cossos de les quals van ser trobats aquest dimarts, 29 d'octubre, durant un rescat d'una embarcació en la qual viatjaven per provar d'arribar en piragua a les costes de Canàries. La ruta cap a les costes canàries està experimentant un repunt, encara que en termes globals el nombre d'arribades en pastera a Espanya de migrants en situació irregular s'ha reduït més de la meitat pel que fa a 2018.

Segons xifres oficials, un total de 22.247 migrants han arribat en pastera a les costes espanyoles durant aquest 2019, cosa que suposa un 53,3% menys que durant els deu primers mesos de 2018, quan van arribar 47.684 persones.

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha atribuït el descens d'arribades de pasteres a costes espanyoles al treball i cooperació entre Espanya i el Marroc. Al setembre, va tenir lloc la setena reunió entre el ministre espanyol i el seu homòleg marroquí des de juny de 2018, quan Marlaska va prendre possessió del seu càrrec.

Precisament aquest divendres, 1 de novembre, es compleixen 31 anys de la primera mort documentada d'una persona migrant a l'Estret de Gibraltar. Va ser l'any 1988 quan el mar va llançar el primer cos d'un migrant que tractava d'aconseguir les costes espanyoles a la platja gaditana dels Lances.

El mort va ser un jove marroquí de Nador de 23 anys que havia pagat 35.000 pessetes per poder creuar l'Estret i arribar a Europa amb la finalitat de trobar treball. Aquell dia, el fotògraf Ildefons Sena va immortalitzar la primera imatge del cos d'un migrant sobre la sorra d'una platja espanyola.

Espanya era llavors un país de trànsit ja que l'objectiu d'aquestes persones era arribar a França o Itàlia i aquella va ser la primera pastera documentada, una de tantes que, trenta anys després, continuen arribant a les costes espanyoles.

Des de llavors, més de 7.000 persones han mort a L'Estret quan provaven d'arribar a Espanya, segons l'estimació realitzada per Andalucía Acoge i la Fundación Por Causa amb dades oficials de l'OIM.

En declaracions a Europa Press, el secretari general d'Andalucía Acoge, José Miguel Morales, ha apuntat que almenys 1.100 han perdut la vida en tot a Mediterrani només el 2019, encara que la xifra "sempre és més gran" perquè no totes les morts són documentades i comptabilitzades.

REDUIR ARRIBADES "A COSTA DELS DDHH"

A parer seu, la reducció en el nombre d'arribades irregulars a Espanya té a veure amb els 170 milions d'euros que Espanya i la Unió Europea han donat al Marroc "perquè faci de gendarme de la UE". "Al final els diners europeus serveixen per reduir les arribades però a un cost que no té res a veure amb els valors propugnats per la UE, a costa dels drets humans i de finançar polítiques de repressió cap als qui intenten migrar", ha dit.

A més, respecte a la reactivació de la ruta cap a Canàries, ha apuntat que "està demostrat" que quan la UE tanca una via d'accés, "sempre s'activa una nova" i, per això, veu necessari que s'activin rutes legals i segures. En aquesta línia, ha advertit que la via des d'Àfrica cap a Canàries és "la més llarga i perillosa". "Feia anys que no vèiem un repunt així", ha sentenciat.