Publicat 8/9/2019 16:11:57 +02:00CET

Alliberat el periodista espanyol Ferrán Barber després de romandre un mes retingut en una presó del Kurdistan iraquià

Imatge del periodista Ferrán Barber, en un dscanso en el camí, minuts abans de ser brutalment retingut per les forces de seguretat del Kurdistan iraquià
REPORTEROS SIN FRONTERAS - Archivo

MADRID, 8 set. (EUROPA PRESS) -

El periodista espanyol Ferrán Barber ha estat posat en llibertat després de romandre des del 8 d'agost empresonat en una presó d'Erbil (Kurdistan iraquià), segons ha informat Reporters Sense Fronteres (RSF), que a més denuncia "gravíssims maltractaments durant la seva captivitat".

Segons un comunicat de RSF, el periodista freelance va viatjar de Barcelona al Kurdistan iraquià a mitjans del mes de juliol, contractat per una productora alemanya per entrevistar milicians germans que combaten al Daesh.

Tant ell com l'equip amb el qual viatjava anaven a viatjar fins a Rojava (Kurdistan sirià), però l'espanyol va optar per apropar-se primer a la vall de Nahla, des d'on després va partir a peu amb l'objectiu d'arribar a Rojava. Amb l'esperança de trobar algun vehicle que el tragués de la zona, va aparèixer un 'peshmerga' (combatent kurd iraquià) amb cotxe i es va oferir a portar-lo.

"No hi ha dubte que m'estaven esperant i que va ser una emboscada en tota regla, perquè em va conduir a un lloc enmig del no-res i, al poc temps, va aparèixer un grup armat d'Asayish, les forces de seguretat, que literalment em va segrestar i va portar a la comissaria més propera", relata Barber a RSF.

Al periodista el van obligar, segons RSF, a signar un paper escrit en àrab i el van tancar en un calabós. L'endemà, el van conduir emmanillat, amb un altre detingut, cap a un lloc conegut com el centre de detenció d'Erbil que, en paraules de Barber, "ha estat transformat, més que en una presó, en un centre de tortura on es reprimeix l'oposició política al règim, entre uns altres".

El periodista va ser tancat per la força a la cel·la número 4, al costat de 138 presos, el dia 8 d'agost. Al final de la seva captivitat, eren 160 reclusos en un espai de 50 metres quadrats.

"No hi havia suficient oxigen, les temperatures superaven els 50 graus alguns dies i el sistema de renovació de l'aire era tan deficient que un vivia com en una espècie d'estat permanent de narcolèpsia. L'olor era nauseabund i el menjar, infame. Havíem d'ingerir-lo posant el pes del nostre cos sobre un peu i després sobre un altre, per poder cabre. Jo estava en un estat constant d'atordiment, molt afeblit físicament", comenta el periodista a RSF.

AJUDA DE COMPANYS I L'AMBAIXADA

Davant tal situació, companys de Ferran Barber van donar la veu d'alarma sobre la seva desaparició. Karlos Kurutuza, també periodista freelance especialitzat a Orient Mitjà, va prevenir a l'Ambaixada d'Espanya a l'Iraq i va exercir d'enllaç sobre el terreny amb RSF, que al seu torn, va mantenir contacte tant amb representants del Govern Regional del Kurdistan iraquià, com amb el Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació, per accelerar tot el possible l'alliberament de Barber.

Segons indica RSF, la mediació de l'ambaixador espanyol a l'Iraq, Hansi Escobar, va ser "clau" per a la posada en llibertat del reporter, que es va retardar més del que hauria, segons la Diplomàcia espanyola, per la festa del Be que se celebrava durant aquests dies.

Barber col·labora assíduament amb mitjans com 'Crònica' d''El Mundo' o 'Público', però també ha treballat per a mitjans com 'El Confidencial'.