Publicat 04/03/2016 13:19CET

Alfaguara publicarà tota l'obra de Roberto Bolaño, que inclou, inèdits, una novel·la, llibre de contes i obra de poesia

'El espíritu de la ciencia ficción' es publicarà el novembre del 2016.

MADRID, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

L'editorial Alfaguara, segell pertanyent a Penguin Random House Grup Editorial, ha anunciat que publicarà tota l'obra de l'escriptor xilè Roberto Bolaño, després de l'acord tancat amb l'agència Wylie, en representació dels hereus de l'autor que inclou, a més a més, el llançament d'una novel·la inèdita de l'escriptor xilè. L'obra de Bolaño estava publicada fins ara per Anagrama, el segell que va fundar i dirigeix Jorge Herralde.

Aquest acord inclou els vint-i-un títols que integren l'obra actualment, així com també tres textos inèdits: una novel·la, titulada 'El espíritu de la ciencia ficción' que es publicarà el novembre d'aquest any en el marc de la Fira del Llibre de Guadalajara; un llibre de contes, i una obra de poesia, que formarà part d'un volum que recollirà la totalitat de la creació poètica.

Pel que fa a la novel·la inèdita, l'editorial indica que Roberto Bolaño va citar diverses vegades 'El espíritu de la ciencia ficción' en la correspondència des de dates tan primerenques com el 1980.

Està datada a Blanes (Girona) el 1984, i se sap que va ser un projecte que va mantenir amb vida durant bastants anys. Pertany a la mateixa etapa creativa de 'Monsieur Pain', 'Los consejos de un dicípulo de Morrison a un fanático de Joyce', el conte 'El contorno del ojo' i 'La universidad desconocida'.

Les llibretes del manuscrit a net poden datar-se en els primers anys de residència a Blanes, quan l'afició en jugar jocs d'estratègia es reflectiria a la novel·la 'El tercer Reich'. Es tracta d'una novel·la que segueix la metodologia de treball prèvia a l'ús de l'ordinador: notes, esborrany i transcripció a net.

La data i la firma al final del manuscrit indiquen que la va donar per finalitzada. Ha estat transcrita pòstumament; l'arxiu informàtic té un total de 43.612 paraules i 167 pàgines. Una de les seccions, titulada 'Manifesto mexicano', va ser inclosa a 'La universidad desconocida' i publicada en anglès a The New Yorker.

'El espíritu de la ciencia ficción' té lloc a Mèxic DF durant els anys setanta. Composta per dues parts en les que es desenvolupen tres eixos argumentals, la novel·la barreja trets propis de la literatura realista amb altres fantàstics de caràcter oníric en la descripció dels somnis del protagonista. Hi ha certs elements comuns entre els personatges i els protagonistes de 'Los detectives salvajes'; semblés que relata l'adolescència d'aquests últims.

La directora editorial d'Alfaguara, Pilar Reyes, ha assegurat que la publicació d''El espíritu de la ciencia ficción', així com també la successiva aparició de tota l'obra anterior de Roberto Bolaño, que "de manera tan determinant ha irromput en el panorama de la llengua espanyola i de la literatura universal", dóna continuïtat a una aposta cultural i a una iniciativa editorial que tenen com a objectiu "pensar la literatura en llengua espanyola com una pàtria comuna".

En aquest sentit, assegura que Alfaguara ha estat "la casa dels autors del Boom i dels escriptors més destacats de les generacions següents".

"Bolaño era la peça que ens feia falta per compondre el catàleg més sòlid de la literatura en la nostra llengua. Per als editors d'Alfaguara a Amèrica Llatina i Espanya, aquesta contractació suposa un gran orgull i un immens repte després del gran treball fet pel seu editor anterior", afegeix.

D'aquesta manera, a partir del pròxim mes de setembre, Alfaguara rellançarà les novel·les '2666' i 'Los detectives salvajes' i seguirà amb la reedició de tots els títols, també en edicions econòmiques sota el segell 'Debolsillo', en la seva col·lecció 'Contemporànea'. A més a més, per primera vegada estarà disponible en edició digital tota l'obra de l'escriptor xilè.

Així, la Biblioteca Bolaño estarà integrada pels següents llibres: 'Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce' (1984, en colaboración con Antoni García Porta); 'Estrella distante' (1996); 'Llamadas telefónicas' (1997); 'Los detectives salvajes' (1998); 'Amuleto' (1999); 'Monsieur Pain' (1999); 'Nocturno de Chile' (2000); 'Putas asesinas' (2001); 'Amberes' (2002); 'El gaucho insufrible' (2003); 'Entre paréntesis' (2004); '2666' (2004); 'La pista de hielo' (1993, 2003); 'Una novelita lumpen' (2002); 'El Tercer Reich' (2010); 'La literatura nazi en América' (1993, 2008); 'El secreto del mal' (2007); 'La universidad desconocida' (2007); 'Los sinsabores del verdadero policía' (2011); 'Los perros románticos' (2006); i 'Tres' (2000).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés