Publicat 17/1/2019 13:17:56 +01:00CET

Àlex Ollé (La Fura) se sumarà al projecte de Garcia de Gomar al Liceu

Víctor Garcia de Gomar
LICEU

Aspira a reivindicar el treball en equip i revisitar el repertori des d'una ptica actual

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El futur director artístic del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Víctor Garcia de Gomar, ha anunciat aquest dijous que incorporar com a assessor artístic lex Ollé, un dels fundadors de la companyia La Fura dels Baus, perqu "ajudi a relacionar la seva mirada amb el món, i en qüestions esttiques".

En roda de premsa, De Gomar --que deixar el seu crrec com a director artístic adjunt del Palau de la Música i s'incorporar el 2 de setembre al teatre en substitució de Christina Scheppelmann-- ha dit que Ollé també dirigir a la sala quatre diverses coproduccions --dues de noves entre el Liceu i un altre teatre, i dues reposicions d'Ollé indites a Barcelona--, i que a més s'encarregar d'un 'mentoring' a joves directors d'escena dins del programa Opera Studio.

En ser preguntat sobre el cost d'aquest fitxatge, el director general del Liceu, Valentí Oviedo, ha detallat que les coproduccions tindran "un preu de mercat" estipulat entorn de la direcció d'escena, mentre que el 'mentoring' entrar dins de les produccions.

Sobre el cost de l'assessoria artística ha dit que als seus 60 anys i havent tingut l'oportunitat de dirigir a tots els llocs, est illusionat pel projecte i per poder aportar i retornar al Liceu una part del coneixement i experincia, de manera que els honoraris que cobrar seran "molt petits pel que suposa el personatge".

El tndem amb Ollé materialitza el principal objectiu de Garcia de Gomar en aquesta nova etapa de treballar en equip i converteix la sala en un "espai de reflexió" amb noves idees i visions disruptives, contempornies i innovadores sobre la base de quatre eixos: el teatre, el programa educatiu, el públic i la innovació, amb uns resultats que es comenaran a veure després de la temporada 2019-2020.

TEATRE I PROGRAMA EDUCATIU

En l'eix del teatre, Garcia de Gomar ha advocat per una programació amb una dramatúrgia que tingui una línia estable; així com per un dileg amb altres arts, per exemple fent servir el Saló dels Miralls per exposar pintures relacionades amb la temtica de les peres.

També vol dur a terme nous encrrecs a compositors nacionals i internacionals; fer residncies plurianuals; revisitar el gran repertori apropant al mxim l'pera a qüestions actuals, i treballar els nous formats: com el petit i mitj format.

També ha citat la necessitat de reivindicar un projecte mediterrani singular, així com que el cor i l'orquestra siguin ambaixadors nacionals i internacionals de "notorietat", i que la dansa arribi al Liceu en la seva versió de gran format.

Com a eix educatiu, ha reivindicat les activitats pedaggiques com a "necessitat bsica" per reduir les desigualtats i per formar els ciutadans crítics, així com el desenvolupament del programa juvenil Opera Studio, i la producció d'espectacles participatius.

PÚBLIC I INNOVACIÓ

Sobre l'eix del públic, ha destacat la seva intenció de trobar nous públics i saber qu volen, a més de tenir un projecte social on s'integrin tots: "El públic del Liceu no és un, sinó molts".

Sobre la innovació, batejada com a LiceuLab, ha avisat que vol experimentar amb nous formats, estudiar els diferents públics de diverses maneres, on "el Foyer jugar un rol molt significatiu", amb petites peres de cambra, estrenes contempornies i performances inesperades.

"Volem conjugar tradició i innovació, que el sublim connecti amb la diversitat dels públics, i ha advocat per installar una dosi de caos en el teatre líric preguntant-se qu queda de la radicalitat del gnere de l'pera.

La seva vocació ser sorprendre "en el sentit grec de la paraula: amb el desig d'aprendre, convidar a gaudir, pensar i créixer"; i ha destacat que si alguna cosa ha aprs de la seva etapa al Palau és illusionar el públic, perqu va entrar després del desfalc de Félix Millet i va haver d'illusionar un públic que havia deixat de confiar en l'equipament.

La directora artística sortint, Christina Scheppelmann, no ha assistit a la roda de premsa en trobar-se de viatge fora de Barcelona, encara que Garcia de Gomar ha destacat la seva "enorme professionalitat" i el fet que hagi deixat programades dues grans temporades a la sala.