Actualitzat 09/10/2014 16:30

Alerten de la situació cada vegada "més greu" de violència de fills a pares

Inauguración del congreso violencia filio-parental con N.Munté y J.Urra
Foto: BENESTAR SOCIAL

BARCELONA, 9 Oct. (EUROPA PRESS) -

   La Societat Espanyola per a l'Estudi de la Violència Filio-Parental (Sevifip) ha alertat aquest dijous del problema cada vegada "més greu" de la violència física i psicològica de fills a pares.

   En el marc de la I Jornada de Prevenció i Assistència en Violència Filio-Parental, celebrada aquest dijous a Barcelona, el president de Sevifip, Javier Urra, ha assegurat a Europa Press que "no és només un problema de família, sinó un problema social".

   Segons dades de la Fiscalia, a Espanya hi ha hagut 4.659 denúncies durant el 2013 per aquest motiu, 333 de les quals s'han produït a Catalunya, una xifra que es manté estable en els últims anys, però que ha crescut des del 2006.

   Tot i això, Urra ha advertit que aquestes estadístiques només reflecteixen les denúncies, tot i que no s'hi troben reflectits els cas dels menors de 14 anys, i que el problema "va a més" a causa de l'edat de inici cada vegada més baixa de les agressions i de l'increment del nombre de noies que agredeixen els seus progenitors, entre d'altres.

   Urra ha afirmat que encara recau sobre els pares un sentiment de culpabilitat i vergonya per fer pública aquesta violència, ja que la societat creu que "són els culpables".

   Ha explicat que en la violència filio-parental no hi ha diferències per la classe socioeconòmica, que es produeix en un context social en què s'ha "diluït" l'autoritat dels adults, i que pateixen tant pares com fills.

   "Som una societat tecnològicament desenvolupada, però infantil en l'aspecte sentimental", ha remarcat Urra, per a qui cal reubicar la figura de pares i fills a l'entorn familiar i social.

   Ha advocat per estudiar quins són els factors influents d'aquest tipus de violència i posar tractament, per la qual cosa veu necessari creuar moltes dades, i ha remarcat la importància de l'educació, els mitjans de comunicació i la formació.

INAUGURACIÓ

   La consellera de Benestar i Família, Neus Munté, ha assegurat durant la inauguració que jornades com aquesta calen per "visualitzar i treure a la llum realitats, moltes vegades desconegudes per la resta de la societat, a qui cal conscienciar de la necessitat d'abordar-les".

   Munté ha afirmat que la jornada ha de servir per conèixer millor les causes de la violència dels fills cap als pares i avançar en l'estudi per dissenyar els millors instruments per eradicar-la.

   La consellera ha animat a seguir estudiant la violència filio-parental: "Encara ens queda molt camí per recórrer en aquest àmbit, sobretot, si tenim en compte que es tracta d'un fenomen invisible i amagat, i moltes vegades silenciat".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés