Publicat 13/01/2014 14:08

Alerten de salaris poc competitius de professors titulars i lectors catalans

Aula
EUROPA PRESS

S'eixampla la bretxa entre catedràtics i lectors

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El secretari executiu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup), Josep Maria Vilalta, ha alertat aquest dilluns de la baixa competitivitat del salari de les etapes primerenques de l'accés a la carrera acadèmica --professors titulars i lectors--, el que contrasta amb la situació dels catedràtics, la màxima categoria.

És una de les conclusions d'un estudi parcial de l'Acup sobre tres universitats públiques catalanes i tres perfils de professorat --catedràtics, titulars i lectors-- que travessa dades amb la investigació internacional de 28 països 'Paying the professoriate' del 2008, que ha presentat a Barcelona el professor del Boston College dels Estats Units Ivan Pacheco, al seminari 'El personal docent i investigador a Catalunya. Mobilitat, atracció de talent i sistemes retributius'.

Comparant Catalunya amb els països de l'OCDE, la remuneració dels catedràtics se situa en cinquena posició, per darrere d'estats com el Canadà o Itàlia, si bé els titulars agregats i dels lectors es troben en la setena i la novena posició d'aquesta llista, respectivament.

Segons l'estudi de l'Acup, una catedràtic cobra 78.710 euros anuals bruts --6.559 euros al mes--, tenint en compte el PIB català de 29.152 euros el 2008; mentre que un afegit percep 55.388 euros a l'any --4.615 euros mensuals--, i un lector --que té cinc anys de carrera assegurats--, té un salari de 40.229 euros a l'any --3.350 euros al mes--.

L'Acup ha inclòs les dades del 2012 i s'observa una millora salarial per als catedràtics, un manteniment per als agregats i una lleugera disminució per als lectors: "Un catedràtic cobra el doble que un lector, que és la categoria mínima del personal docent i investigador (PDI)", ha expressat Vilalta.

"Som competitius en una etapa madura, i no ho som en una etapa primerenca, quan es produeix la mobilitat a escala internacional", ha lamentat, i ha detallat que han inclòs només tres categories i dades del 2008 per homologar-lo a l'estudi internacional, i a partir d'ara reuniran dades de la resta de centres públics i d'altres categories de professors.

PRECARITZACIÓ LABORAL

L'estudi suposa el 50% del conjunt de tipus de docents de les universitats catalanes, i és en les categories més baixes on es concentra la "precarització" laboral, segons ha dit en declaracions als mitjans l'investigador postdoctoral de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Marc Llirós, fora del seminari i després d'una petita concentració d'una trentena de docents.

Llirós ha subratllat que l'estudi no inclou els professors associats, que poden cobrar entre 340 euros al mes a temps parcial i 1.300 euros a temps complet; ni tampoc als professors postdoctorals que tenen un tipus de contracte en pràctiques i cobren 1.200 euros a temps complet i que investiguen malgrat no rebre complements salarials, a diferència del que cobra un postdoctor a Bèlgica --uns 3.000 euros al mes--.

Un col·lectiu de professors postdoctorals de la UAB que s'han concentrat al començament del seminari amb pancartes com 'Professors doctors a meitat de preu' i 'La nostra excel·lència la paguen amb la misèria', ha avisat que porten entre 10 i 15 anys fent docència en una posició que només poden ocupar persones que faci dos anys que han llegit la tesi doctoral, i ha deplorat que acaben fent el mateix treball que un professor normal.

En la mateixa línia, el professor associat de la Universitat de Barcelona (UB) Jaume Sastre ha criticat que el seu centre "ha abusat de la figura contractual per tenir mà d'obra barata", i tot i que cobren uns 500 euros al mes per fer tres quartes parts de la docència d'un professor funcionari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés