Publicat 28/6/2019 13:09:32 +02:00CET

Alerten que el risc d'incendi és "extrem" en un 15-20% de Catalunya

Roda de premsa de la directora de Protecció Civil Isabel Ferrer i els cossos d'emergència
EUROPA PRESS

L'onada de calor a Catalunya aconseguirà aquest divendres el "punt més àlgid"

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

Un portaveu del Cos dels Agents Rurals, Joan Rius, ha avisat aquest divendres que hi ha entre un 15% i 20% del territori en risc extrem d'incendi --nivell 3 del Pla Alfa--, una situació que "no havia vist mai", ha expressat.

Davant aquest escenari, segueix la prohibició per als agricultors en la campanya de la sega, i la restricció d'accés als massissos de Montserrat (Barcelona), Les Gavarres i Les Cadiretes (Girona), Montsant, els Ports de Tortosa (Tarragona) i la serra del Montsec (Lleida), i els Agents Rurals han incrementat les hores de servei.

Ha aprofitat per llançar altra vegada el missatge a la ciutadania que s'extremi la precaució per evitar qualsevol ignició: llançament de burilles, de cendres o soldar prop del bosc, per exemple, deixar "certs comportaments per a un altre dia".

Des del Sistema d'Emergències Mèdiques, el doctor Josep Maria Soto, ha reclamat prudència per la calor a les persones especialment vulnerables, com gent gran i nens, perquè evitin l'exposició al sol, estiguin en espais climatitzats, s'hidratin i evitin activitats a l'aire lliure en les hores de més calor.

El cap de Predicció del Meteocat, Santi Segalà, ha indicat que Catalunya aconseguirà "el punt més àlgid" de l'onada de calor durant la jornada, perquè tota la comunitat està al nivell 6 sobre 6 de temperatures, la qual cosa representa un perill màxim.

Ha explicat que hi haurà punts màxims de temperatura combinats amb humitats relatives baixes, amb un vent de marinada feble, que bufarà al litoral i en zones de l'interior, i que hi haurà màxims en les temperatures nocturnes de fins a 25 graus.

De cara al cap de setmana i a l'onada de calor a Catalunya, el comissari dels Mossos d'Esquadra Xavier Creus ha indicat que preveuen dos escenaris complicats: l'ús de pirotècnia a la revetlla de Sant Pere, en què faran una especial prevenció juntament amb els Policies Locals, i un cap de setmana de molta mobilitat per l'inici de vacances i per l'arribada de turistes.