Publicat 05/07/2015 16:16

Alerten d'una espera "desesperadora" per a la prova prèvia al tractament de l'hepatitis

Salut diu que l'actual registre no permet quantificar la llista d'espera

BARCELONA, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

Els hospitals catalans estan registrant una llista d'espera "desesperadora" per a la prova que permet determinar el grau de fibrosi del fetge en pacients amb hepatitis, una exploració imprescindible per rebre el tractament d'última generació que cura la malaltia.

Ho ha explicat a Europa Press l'hepatòloga de l'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) i assessora científica de l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis (Asscat), Teresa Casanovas, que ha posat l'exemple del centre en què treballa, on l'espera supera els cinc mesos.

L'hepatitis provoca que el fetge s'ompli de fibres i es torni rígid, i determinar el grau de duresa de l'òrgan és necessari per estadificar els pacients en funció de la seva gravetat --l'escala se situa entre l'F1 i l'F4--.

Aquest procés es fa mitjançant una elastografia hepàtica, una tècnica que permet escanejar el fetge i que es realitza amb un aparell anomenat fibroescan: aquest sistema innocu i indolor ha relegat les biòpsisies hepàtiques i ha agilitzat el procés de diagnòstic.

Segons ha destacat l'experta, hi ha "molt pocs aparells per atendre la gran demanda i donar resposta a tots els pacients, cosa que fa que les llistes d'espera siguin desesperants" i incrementa l'angoixa dels afectats.

Així i tot, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat en una resposta parlamentària a la diputada d'ERC Alba Vergés, recollida per Europa Press, que tenen fibroescan 39 dels 45 hospitals catalans del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat), més del 86%.

"La resta de centres disposen de facilitats per derivar els pacients a un altre centre", ha assegurat el conseller, cosa que Casanovas ha posat en dubte perquè, segons ha dit, les proves diagnòstiques prèvies a l'administració del tractament curatiu s'estan gestionant amb molta lentitud.

De fet, l'Hospital de Mollet del Vallès (Barcelona), per exemple, té 70 pacients en llista d'espera per al fibroescan, situació que ha obligat a derivar-ne 34 a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i sis més a l'Hospital General de Granollers (Barcelona).

ADQUIRIR MÉS FIBROESCAN

Per a Casanovas, la solució passaria per "adquirir més aparells de fibroescan, perquè n'hi hagi com a mínim un a cada centre", cosa que agilitzaria el procés d'administració dels fàrmacs d'última generació, especialment indicats per als casos F3 i F4.

En la seva resposta, Ruiz ha dit que l'actual registre de llistes d'espera "no permet" saber amb exactitud la llista d'espera per accedir a la prova del fibroescan.

El sistema de monitorització de llistes d'espera facilita regularment informació de 14 grups d'exploracions, entre les quals no està inclòs el fibroescan: "Està prevista la revisió i ampliació dels procediments monitorats i, entre d'altres, s'hi incorporarà aquesta prova complementària", ha anunciat el conseller.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés