Actualitzat 28/07/2014 16:58

Alerten dels greus efectes de la reforma penal en persones amb trastorns mentals

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

Una de les principals crítiques a la reforma és l'associació que fa entre perillositat i trastorn mental, per la qual cosa qualsevol persona diagnosticada pot ser condemnada més durament que la resta de la població, segons ha alertat aquest dilluns el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), principal federació de suport a persones amb discapacitat a Catalunya.

El Cocarmi ha criticat el "greu retrocés" que pot significar per a la societat en general i per a les persones amb algun trastorn mental en particular la reforma de la Llei Orgànica 10/1995 del Codi Penal, impulsada pel Govern espanyol i actualment en tramitació al Congrés.

Segons un comunicat de l'entitat, la reforma suposa un "pas enrere en els drets guanyats els últims anys" i no ha tingut en compte la participació i opinió d'experts i professionals en salut mental.

Qualificar els diagnosticats amb algun trastorn mental de 'perillosos', sense cap rigor ni prova científica, és, segons ha afirmat l'organització, un atac directe al treball dels professionals que contribueixen a la recuperació d'aquestes persones i no fa més que alimentar l'estigma contra les persones afectades i complica encara més la seva plena integració social i laboral.

A més, la reforma preveu prorrogar indefinidament el temps d'internament de les persones que pateixin algun tipus de trastorn en un centre psiquiàtric o, fins i tot, en un centre penitenciari, situació que difícilment afavorirà la seva recuperació.

D'altra banda, el Ministeri de Justícia planteja l'eliminació dels límits que garanteixen i protegeixen els drets democràtics permetent discriminar no en funció del delicte comès, sinó pel diagnòstic d'algun trastorn.

D'aquesta manera pot privar-se de llibertat un ciutadà per la possibilitat que cometi un delicte derivat d'un diagnòstic, cosa que el Cocarmi ha qualificat d'"absolutament imprevisible i clarament inconstitucional" i és contrària a la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

És per tot això que el Cocarmi ha fet una crida a l'Administració de Justícia i a les persones responsables de la reforma perquè rectifiquin tots aquells punts relacionats amb el tracte a les persones amb algun tipus de trastorn mental i que prestin atenció als professionals, que dia a dia tracten amb elles, coneixen les seves necessitats i les millors pràctiques per al seu tractament i integració a la societat.

Segons la federació Salut Mental Catalunya (SMC) a Catalunya vivien unes 218.455 persones afectades per trastorn mental el 2013, i la probabilitat de patir un trastorn és del 12,4% en la població a partir dels 15 anys, sent superior en dones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés