BARCELONA, 19 Abr. (EUROPA PRESS) -
El 15% dels pacients diagnosticats d'Alzheimer viuen sols, segons alerta un estudi fet per l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap), ha informat el centre aquest dimarts en un comunicat.
El treball, que es presentarà en la X Jornada de l'Idiap Jordi Gol --se celebrarà de dijous a divendres-- s'ha realitzat en les àrees bàsiques de salut de les poblacions rurals de Santa Eugènia de Berga i d'Artés (Barcelona), sobre una població de 26.852 habitants.
Entre aquests, s'han detectat 191 casos d'Alzheimer: un 15,71% viuen sols; un 59,16%, acompanyats, i un 25,13%, en residències.
El perfil dels malalts que viuen sols correspon majoritàriament a dones --en un 90%-- i són els més grans --86 anys de mitjana d'edat--; els que viuen acompanyats tenen 82,5 anys, i els que viuen en residències, 84,19 anys.
Del grup de persones que viuen soles, un 23% pateix demència lleu i un 73%, moderada, a més que més de la meitat assisteix a un centre de dia, un percentatge superior als que viuen acompanyats --28,3%--.
Són els que menys utilitzen bolquers: un 40% dels malalts que viuen sols els utilitzen, mentre que la xifra és del 42,5% en els que resideixen amb acompanyant i un 85,4% en els de residències.
MEDICACIÓ
Respecte a la medicació, els que viuen sols també són els que menys fàrmacs específics per a l'Alzheimer consumeixen --només un 20%--, mentre que els que viuen acompanyats es mediquen en un 48,7% i els ingressats en residències, en un 31,3%.
A més, aquest grup reben menys medicació d'ansiolítics i antidepressius, però més benzodiazepines que aquells pacients diagnosticats d'Alzheimer que viuen acompanyats.
L'investigador principal del projecte, Jordi Espinàs, ha remarcat que els resultats de l'estudi mostren que "els pacients amb Alzheimer que viuen sols són una urgència", i ha qualificat de fonamental dedicar més recursos i plans coordinats d'atenció.