Publicat 03/05/2014 13:41

Alerta per l'augment de persones que "espolien" a pares i avis malalts

Dependencia
EUROPA PRESS

A Catalunya hi ha 6.000 persones vulnerables protegides per entitats tutelades

BARCELONA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

Les entitats socials que s'encarreguen de tutelar a adults a Catalunya han alertat que la crisi està provocant un augment de persones que "espolien" a pares i avis malalts que no disposen de plenes capacitats per gestionar les seves pensions i patrimoni.

Segons ha explicat a Europa Press el president de la Fundació Tutelar, Josep Maria Solé, cada vegada més persones "s'aprofiten dels familiars que tenen minvada la seva capacitat de decisió i, en comptes de cuidar-los, es queden amb els seus recursos", una situació freqüentment silenciada per les pròpies víctimes, a causa de la seva fragilitat.

La Fundació Tutelar és la més gran de Catalunya en aquest camp i cada setmana assumeix la tutela d'una mitjana de 3,6 adults en situació de vulnerabilitat: "Tot i que costa detectar-ho, quan arriba a mans d'un jutge el cas d'una persona que pateix l'espoliació de la seva família ens demana que la protegim".

Les fundacions tutelars s'encarreguen d'emparar i donar suport a la presa de decisions de les persones amb algun tipus de discapacitat que tenen una resolució judicial que els incapacita per fer-ho elles mateixes, una tasca de la qual actualment es beneficien 6.000 catalans.

Solé ha posat èmfasi en la complexitat de detectar els abusos de persones discapacitades per part de cercles pròxims: "És complicat adonar-se que una persona a la qual estimes abusa de tu. Sovint les víctimes no són conscients que els estan espoliant".

"El Codi Penal no preveu penes de presó si robes a un familiar i a Espanya hi ha un excessiu paternalisme cap a la família", ha advertit, després d'apel·lar a la complicitat de tota la societat per alertar d'aquest tipus de casos, amb l'objectiu de protegir als més vulnerables.

Les entitats, finançades amb fons públics, no exerceixen una funció de detecció, sinó que intervenen "en el moment en què un jutge declara que una persona necessita un tutor i considera que les persones del seu entorn no convenen".

Per aquesta raó, Solé ha destacat la importància que l'entorn de la víctima pugui alertar d'una situació de desprotecció, com per exemple veïns, metges i fins i tot treballadors de sucursals bancàries: "És important evitar com més aviat millor que qualsevol persona pugui aprofitar-se al detectar la fragilitat d'aquestes persones".

També ha advocat per introduir canvis legals i especialitzar els jutjats per atendre "amb garanties i de manera àgil" aquest tipus de casos, tenint en compte que, segons ell, les actuals eines jurídiques estan obsoletes i són escasses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés