Publicat 15/12/2019 11:26:16 +01:00CET

Alba Vergés defensa que La Marató de TV3 no només ajuda a recaptar recursos sinó a divulgar

La consellera Alba Vergés en una imatge d'arxiu
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha sostingut aquest diumenge que La Marató de TV3 ajuda no només a captar recursos sinó, sobretot, a divulgar i que la societat augmenti el seu coneixement, en aquest cas, en malalties minoritàries.

En una entrevista de Catalunya Ràdio que ha recpollit per Europa Press, la consellera ha declarat ser optimista amb l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, però ha dit que no s'atreveix a posar una data: "És molt important (la seva aprovació) per augmentar el nivell d'investigació del nostre país".

"La Marató ens ajuda també, més enllà del que amb els pressupostos públics podem fer, no solament a captar recursos, sinó sobretot, que és el més important, a divulgar i que la societat augmenti el coneixement quant a, en aquest cas, malalties minoritàries", ha sostingut Vergés.

Ha explicat que amb uns nous pressupostos podran augmentar el nivell d'investigació i treure la quarta convocatòria del Pla estratègic d'investigació i innovació en salut (Peris), de 10 milions d'euros, i que defineix les línies generals d'investigació i innovació de la Conselleria de Salut.

"Per tant, els projectes que es presentin en aquest cas en malalties minoritàries podran optar a ell, i a més és una investigació dirigida a aquelles coses que el departament de Salut diu", ha afegit.

"ACOMPANYAR LES PERSONES"

La consellera ha afirmat que el repte en les malalties minoritàries és acompanyar les persones més enllà del diagnòstic i de la malaltia: "Són moltes malalties que encara no tenen tractament i per tant hem de posar èmfasi també en la qualitat de vida".

Vergés ha explicat que Catalunya compta amb moltes unitats d'experiència clínica i que 16 d'elles estan presents en les 24 xarxes europees: "Vuit dels nostres centres lideren les xarxes europees. Això és molt important".

Ha assenyalat que han tingut algunes dificultats perquè l'Estat stnyté una altra percepció i fa servir més eines "que acaben sent incompatibles", i ha explicat que de vegades aquestes els impedeixen entrar a les xarxes de professionals que són reconeguts a Europa.