Actualitzat 24/02/2015 17:18

Un projecte innovador combatrà el corc en alzines sureres i millorarà la gestió del bosc

Té 80.000 hectàrees de bosc i el 50% estan abandonades

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha impulsat el projecte europeu Life+ Suber, dotat amb més d'un milió d'euros, destinat a estudiar models de gestió innovadors per reduir la incidència del corc als boscos d'alzines sureres i millorar la gestió d'aquestes masses boscoses per adaptar-les al canvi climàtic, ja que, de les 80.000 hectàrees d'aquest arbre, el 50% estan abandonades.

La iniciativa 'Gestió integral de les alzines sureres per a l'adaptació al canvi climàtic' ha estat presentada aquest dimarts en roda de premsa pel secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira; el president Rosendo Castelló; el representant de Grup Amorim Francisco Carvalho, i el sotsdirector general de boscos de la Generalitat, Xavier Clopés.

El projecte consisteix a provar durant quatre anys tractaments silvícoles en quatre àrees principals d'alzines sureres --Alt Empordà, Montseny-Guilleries, Gavarres, i Montegre-Corredor--, on s'establiran convenis amb els propietaris de les finques forestals, i després es realitzaran tales per millorar la vitalitat i la producció del suro.

Després d'aquesta fase, es realitzarà un seguiment i una anàlisi de les tècniques aplicades, i es transferiran les eines de gestió a l'administració forestal amb la finalitat que pugui adaptar les seves polítiques al canvi climàtic i millorar la qualitat del suro català, fet que afavorirà el medi ambient i l'economia.

EL 80% DEL SURO, DE BAIXA QUALITAT

El sector del suro té una "gran importància" a Catalunya, ja que només es produeix a la conca del Mediterrani i, tot i que la indústria té una gran demanda, el producte no té una qualitat prou bona, ha lamentat Carvalho.

Per aquesta raó, seria "una revolució" acabar amb la plaga a Catalunya, ha dit Castelló, ja que es podrien doblar les 3.500 tones de producció, el 80% de les quals actualment són inservibles per fer taps de suro per la seva baixa qualitat --segons el mercat-- i acaben tenint altres aplicacions de menor valor.

L'abandonament dels boscos i els incendis faciliten la incidència d'aquest insecte, que ataca els arbres debilitats perquè són grans, a falta d'una bona gestió, per l'erosió del terra i per carència de nutrients, fet que s'agreuja amb el canvi climàtic perquè els arbres tenen més estrès hídric.

Des del sector empresarial, Carvalho ha dit que el mercat cada vegada és més exigent però el bosc és de menor qualitat a causa del corc i el canvi climàtic, per la qual cosa s'han volgut implicar en el projecte, tenint en compte que preveuen que creixi al voltant d'un 8% la demanda de vi en el món per països com la Xina.

La iniciativa també pretén incidir en petites propietats --suposen entre el 35% i el 40% del total-- on hi ha més dificultats de gestió del bosc, ja que la meitat forma part del Consorci Forestal de Catalunya i disposa de plans de gestió, ha explicat Clopés.

A més de tenir els fons del Life+ de la Comissió europea, el projecte té cofinançament de la Diputació de Barcelona, Amorim Florestal Mediterrània i el Centre de la Propietat Forestal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés