Publicat 24/8/2020 18:18:56 +02:00CET

Agro.- Catalunya incrementa les seves exportacions agroalimentàries un 9,18% en el primer semestre de 2020

Els subsectors que més han crescut són el càrnic i el de la fruita i hortalisses

BARCELONA, 24 ago. (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha augmentat les seves exportacions agroalimentàries un 9,18% en el primer semestre de 2020 respecte al mateix període de l'any passat, amb una facturació global de 5,42 milions d'euros, mantenint així el superàvit comercial aconseguit en 2019.

Malgrat aquest creixement, les xifres reflecteixen la incidència de la pandèmia del coronavirus i l'estat d'alarma: durant el mes d'abril, la tendència creixent va començar a decaure i, en el mes de maig, els números estaven per sota del mateix període que en 2019, quelcom que va canviar per les dades de juny, ha informat Prodeca en un comunicat aquest dilluns.

Mesurant la ràtio entre volum i valor, el producte català també ha augmentat un 4,61%, destacant l'augment en el sector de la carn (14,02%), fruita i hortalisses (12,38%), i olis vegetals (4,65%), malgrat les pèrdues registrades en els sectors del peix (-20,05%), el vi i cava (-8,53%) i el sector Fini Food (-4,99%).

CARN I FRUITA, ELS QUE CREIXEN MÉS

Aquests números totals es deuen, en gran part, a l'augment generalitzat els subsectores de la carn, amb un creixement d'un 21,66% en valor i un 6,71% en volum, i del sector de les fruites i les hortalisses, que és el que més ha crescut amb un increment del 25% en el valor i de l'11,48% en el volum de vendes.

El sector càrnic segueix sent el primer exportador agroalimentari de Catalunya, seguit del de Fini Food (llegums, arròs, fruita seca, dolços i confiteria, líquids, concentrats d'ingredients, plats preparats i formatges), fruites i hortalisses, olis vegetals, el vi i el cava, cereals i llavors, i, finalment, el sector del peix i marisc.

LA XINA, MERCAT CREIXENT

Un altre dels punts que ha destacat és la recuperació del mercat asiàtic després de la crisi sanitària del coronavirus; la Xina s'ha convertit en un dels mercats més emergents per als productes agroalimentaris catalans amb un 54% de les compres en el primer semestre de 2020.

El mercat xinès ja és el segon mercat més important del sector a Catalunya, malgrat que els mercats tradicionals d'exportació es mantenen: França, Itàlia, Alemanya, Portugal, el Regne Unit i el Japó.

D'altra banda, Catalunya ha experimentat augments en altres nous mercats situats a Orient Mitjà i Àsia com són l'Aràbia Saudita, Líbia, el Marroc, el Vietnam, Catar, i caigudes en uns altres com els Estats Units, Rússia, Mèxic i Corea del Sud.

Contador