Actualitzat 27/08/2021 07:51

Estat Islàmic copeja Kabul amb un doble atemptat a l'epicentre de les evacuacions

Trabajos de evacuación en el aeropuerto de Kabul
U.S. ARMY / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

Almenys dotze militars d'EUA i desenes d'afganesos morts en un doble atemptat sucida

Líders polítics i talibans condemnen l'atac, que seria obra de la filial d'Estat Islmic

MADRID, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

L'aeroport de Kabul, des del qual han sortit unes 100.000 persones de l'Afganistan després de la presa de la ciutat per part dels talib, aquest dijous ha registrat en els seus voltants un doble atemptat sucida que ha deixat almenys dotze militars dels Estats Units i desenes de civils afganesos morts. El Pentgon ha apuntat a Estat Islmic com a responsable.

"Avui és un dia dur", ha explicat el general Kenneth 'Frank' McKenzie, comandant del Comandament Central dels Estats Units, després de confirmar les xifres de morts en roda de premsa des del Pentgon.

McKenzie ha explicat que en l'atemptat han participat dos sucides i diversos individus armats més que van obrir foc després de les detonacions. "S'ha concls que eren combatents de l'Estat Islmic", ha indicat l'oficial nord-americ, que ha identificat igualment com a milicians d'aquest grup als individus que van obrir foc després de les explosions.

Ha estat un "complex atac", en paraules del Pentgon, que s'ha replicat en un hotel també prop de l'aerdrom i que suposen les primeres baixes militars nord-americanes a l'Afganistan des de febrer de 2020.

Els fets han tingut lloc a última hora de la tarda. En els voltants de la porta Abbey Gate, un dels principals punts d'accés a l'Aeroport Internacional Hamid Karzai, un terrorista ha detonat la crrega explosiva que portava en plena multitud, ats que centenars de persones seguien aquest dijous al costat de l'aerdrom malgrat els reiterats avisos d'un atemptat imminent.

"Després de l'explosió en Abbey Gate diversos individus armats d'Estat Islmic van obrir foc contra els civils i les forces militars", ha relatat el general McKenzie. Poc després s'ha produt una segona explosió al proper Hotel Baron.

Fonts sanitries afganeses citades per la BBC han informat que són almenys 60 els civils afganesos morts i 140 els ferits. Entre les víctimes hi hauria menors d'edat i s'han difós vídeos dels cossos sense vida amuntegats després de l'atac.

En qualsevol cas, i malgrat la brutalitat d'aquest atemptat, les autoritats nord-americanes han reiterat la seva intenció de prosseguir amb l'evacuació fins avui límit, el 31 d'agost. Per a aix, segons McKenzie, s'estan coordinant amb les autoritats talib perqu "compartim un propsit comú" per a la sortida de les forces militars estrangeres del país.

Fins ara aquesta collaboració "ha estat útil". "Han rebaixat algunes de les nostres preocupacions en matria de seguretat... A llarg termini, no ho sé", ha explicat el general, que no obstant aix considera que l'atemptat d'aquest dijous es deu "clarament a una fallada" dels talib que controlen l'accés de la població a la zona de l'aeroport.

UN ATEMPTAT PREVIST

L'Ambaixada dels Estats Units, que el dimecres havia llanat un avís per un possible atemptat imminent, ha recomanat als seus ciutadans que evitin dirigir-se a l'aeroport i a les seves portes després de les explosions. "Els ciutadans nord-americans que es troben a Abbey Gate, East Gate o North Gate haurien de marxar-se immediatament", ha instat.

Per la seva banda, l'ambaixador francs a Kabul, David Martinon, ha aconsellat als "amics afganesos" que es troben en les proximitats de l'entrada de l'aeroport que s'allunyin amb urgncia i cerquin recer ja que "és possible una segona explosió", ha escrit en el seu Twitter.

Els talib van advertir aquesta setmana que no facilitarien l'arribada a l'aerdrom de cap ciutad afgans i també van exhortar a la població a abandonar la zona, alludint igualment a raons de seguretat. No obstant aix, centenars de persones seguien a la zona, fent cas omís a les alertes que no cessaven d'arribar amb l'esperana de poder pujar a un avió tard o d'hora.

CONDEMNA TALIB

El doble atemptat ha generat condemnes de destacats líders afganesos, entre ells Abdulá Abdulá, antic negociador del Govern d'Ashraf Ghani i figura clau al costat de l'expresident Hamid Karzai en les converses en marxa amb els talib per tractar de conformar una administració inclusiva i evitar el buit de poder.

"Condemno rotundament l'atac terrorista", ha dit Abdulá, que ha encoratjat el "gran nombre" de víctimes civils i ha expressat el seu condol a les famílies "en aquest difícil moment".

Els talib també s'han apressat a condemnar l'atac contra civils d'aquest dijous, encara que recordant que a la zona on es va produir la seguretat corresponia a les tropes dels Estats Units. Diversos dels seus portaveu han subratllat en Twitter el compromís del grup amb la seguretat de la població.

Des de l'ONU, el seu secretari general, António Guterres, ha condemnat i ha recordat que és responsabilitat de les autoritats 'de facto' la protecció dels civils i la infraestructura civil, incls l'aeroport.

Igualment ha condemnat l'atemptat l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, que ha demanat "fer més" pels afganesos que estan en perill i que necessiten ajuda i pels que "són desplaats o refugiats" als pasos vens.

Cap organització s'ha atribut en els primers instants l'autoria d'aquest atemptat, encara que els avisos dels quals venien fent-se ress en aquestes últimes hores els governs occidentals ja apuntaven a una possible acció imminent d'Estat Islmic Província de Jorasán, filial de l'organització terrorista que va comandar en el seu moment Abu Bakr al Baghdadi.

Amb els talib ja prcticament al comandament del país, ells serien ara la principal amenaa en termes de seguretat. Les doctrines d'aquest grup, sorgit al gener de 2015 a partir d'una amalgama de talib afganesos i pakistanesos, són fins i tot més dures que les dels talib, als quals consideren heretges i als que van recriminar l'acord de pau segellat al febrer de 2020 amb el llavors Govern dels Estats Units, encapalat pel president Donald Trump, punt de partida del replegament estranger.

En els últims anys, Estat Islmic Província de Jorasan ha patit diverses derrotes militars i la detenció d'alguns dels seus principals líders, per ha acabat creixent a l'albor del caos en qu s'ha vist sumit l'Afganistan i ha seguit perpetrant atemptats, també a Kabul. Entre els seus objectius figuren autoritats locals i forces estrangeres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés