Publicat 20/03/2019 16:57CET

Aemet diu que l'hivern ha estat el tercer més clid del segle i preveu una primavera clida

L'hivern de 2018-2019 ha estat el tercer més clid del segle XXI
EUROPA PRESS

Al febrer es van assolir temperatures prpies del mes de maig

BARCELONA, 20 mar� (EUROPA PRESS) -

El delegat de l'Agncia Estatal de Meteorologia (Aemet) a Catalunya, Antonio Conesa, ha assegurat aquest dimecres que aquest hivern ha estat el tercer més clid en el que va de segle, superat pels hiverns del 2001 i del 2016.

Ho ha explicat durant l'avan climatolgic trimestral del territori catal en qu s'ha fet un resum climtic de l'hivern del 2018-2019 -- que abasta els mesos de desembre, gener i febrer -- i una predicció estacional de cara a la primavera, que comenar en les properes hores.

Conesa ha assenyalat que en general ha estat "un hivern molt sec i amb poques precipitacions", amb temperatures per sobre de la mitjana durant tots els mesos excepte el gener i una precipitació que ha propiciat que aquest se situ com l'hivern més sec dels últims 99 anys.

TEMPERATURES ELEVADES

Si bé el desembre ha estat un mes clid, Conesa ha determinat que al febrer s'han produt anomalies en la mitjana a causa que "les temperatures mximes han estat més elevades que les mínimes" a causa de situacions anticiclniques que van buidar el cel i van facilitar la insolació i, en conseqüncia, l'augment de la temperatura diürna.

El delegat ha destacat les tres temperatures mximes del mes de febrer, registrades els dies 22, 23 i 27, en qu es va arribar a una mxima de mitjana de 21,2 graus, temperatura similar a la que hi pot haver a mitjans de maig.

Així mateix, estacions histriques i de gran importncia climatolgica com els observatoris Fabra i de l'Ebre van superar els seus valors mxims per a l'hivern en batre rcords de fins a 100 anys, amb mximes com la de 27,2 graus a Tortosa el 27 de febrer.

PRECIPITACIONS ESCASSES

Conesa ha assenyalat que les precipitacions han estat més escasses a Catalunya que a la resta de la península i que els mxims s'han registrat al Pirineu lleidat, amb valors que "puntualment" han superat els 150 millímetres.

Gener, malgrat ser deficitari, se situa com el mes més plujós del trimestre, amb "fortes nevades" localitzades a les comarques pirinenques, sobretot a l'entorn de la Vall d'Aran i el Pallars Sobir.

UN BON ANY HIDROLGIC

El delegat de l'Aemet ha destacat que, malgrat les poques precipitacions que s'han registrat al territori catal en els últims tres mesos, es tracta d'un bon any hidrolgic, perqu l'octubre va ser un mes de fortes precipitacions que va omplir embassaments i pantans.

Malgrat aix, Conesa ha remarcat que "tres mesos amb poca pluja va en contra de la producció vegetal", especialment ara que arrenca la temporada primaveral amb la floració de la vegetació i ha assenyalat la possibilitat de l'increment d'incendis forestals de cara a la temporada estival si s'allarga aquesta situació de sequera.

PREVISIONS PER A LA PRIMAVERA

Respecte a les previsions de cara a l'estació primaveral, Conesa ha explicat que es preveu que a Catalunya i a tot el territori peninsular segueixi la tendncia d'aquest hivern, és a dir, "una major probabilitat" que la temperatura assoleixi valors superiors als normals i les precipitacions, valors inferiors.

No obstant aix, el delegat ha assenyalat que és només una previsió i ha concls que no es tracta d'una situació excepcional, perqu "hi ha una variabilitat natural en l'atmosfera que és bastant forta i més en el clima mediterrani".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés