Publicat 22/2/2019 16:14:14CET

Adverteixen de l'impacte negatiu de l'ús de metfores blliques en el cncer

COMUNICAT: La lingüista Elena Semino adverteix de l'impacte negatiu de l'ús de m
UIC BARCELONA

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

La catedrtica de lingüística a la Universitat de Lancaster (Regne Unit) Elena Semino ha destacat que l'ús habitual de metfores blliques per referir-se a malalties com el cncer pot tenir conseqüncies negatives en els pacients.

Durant una conferncia organitzada per la Ctedra Hestia en Atenció Integrada Social i Sanitria d'UIC Barcelona, la lingüista ha explicat: les metfores en general "poden afectar la manera com veiem o com vivim un fenomen en particular i és especialment important en el cas d'una malaltia", ha informat la universitat.

Semino, que ha analitzat 1,5 milions de paraules extretes d'entrevistes i comentaris a la xarxa sobre el cncer, ha detallat que entre les metfores més emprades per referir-se a aquesta malaltia destaquen "aquelles que tenen a veure amb la violncia, com 'batalla', 'lluita' i 'guerra'".

"Quan es parla de batalla sol fer referncia a una experincia individual, en el cas de guerra es parla com a collectiu i en el cas de lluita es fa servir en tots dos sentits", ha explicat.

La professora ha comentat que l'ús d'aquestes metfores té "un impacte negatiu" en molts pacients sobretot quan no es recuperen, perqu generar sentiments de culpabilitat i responsabilitat desapoderen.

Aquesta situació és encara més greu en el cas d'aquelles persones que es troben al final de la vida perqu "se senten com si haguessin perdut".

Semino ha detectat que una altra de les metfores més utilitzades en el cncer és el 'viatge', i ha comentat: "No existeix la idea que tens l'enemic dins de tu i si no et recuperes no sents que ets tu qui ha fallat" i ha assenyalat que alguns pacients l'empren "per apoderar-se".

Durant la investigació que ha dut a terme, la lingüista també ha descobert que l'ús de metfores positives pot tenir un efecte motivador sobre el pacient.

En aquest sentit, Semino i el seu equip han elaborat 'El menú de metfores per a gent amb cncer' en el qual recullen les metfores més utilitzades per referir-se al cncer juntament amb altres més noves, algunes d'elles associades a altres cultures com l'oriental.

Es tracta, per exemple, de l'harmonia o desharmonia musical, conceptes que es relacionen amb l'equilibri o el desequilibri interior: "En aquestes cultures no parlen de lluitar contra el cncer sinó de restablir l'equilibri interior", ha afegit.

Una altra metfora detectada en els estudis fa referncia al cncer com "un convidat que no vol marxar de casa teva i, quan aconsegueixes que se'n vagi, casa teva no torna a ser la mateixa i l'única cosa que esperes és que aquesta persona no torni en molt de temps".

L'objectiu d'aquest llistat és oferir-lo als pacients perqu trin al costat dels seus metges aquella metfora amb qu se senten més cmodes per parlar de la seva malaltia.