Publicat 4/10/2019 16:23:55 +02:00CET

Aconsegueixen el cinquè trasplantament de sang de cordó umbilical procedent de donacions d'Andorra

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en arribar a la reunió de la Comissió de seguiment del programa de donació de cordó umbilical
GOBIERNO DE ANDORRA (SFG)

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 4 oct. (EUROPA PRESS) -

El programa de donació de sang de cordó umbilical Concordia -amb participació espanyola i andorrana- ha aconseguit un nou trasplantament amb unitats procedents de donacions d'Andorra, i ja arriben a cinc les intervencions que s'han fet des que va començar el programa el 2013.

En un comunicat, el Govern d'Andorra ha destacat que aquest cinquè trasplantament ha col·laborat a salvar una vida, i ha fet balanç del funcionament del programa, amb motiu de la reunió de la Comissió de seguiment del programa de donació d'unitats de sang de cordó umbilical celebrada aquest divendres.

Els membres de la Comissió han subratllat les xifres de donació d'unitats de cordó del programa andorrà, que veuen elevades i que situa el Principat en la quarta posició de les 58 maternitats que integren el programa Concordia, format per les maternitats de sis comunitats autònomes d'Espanya i Andorra.

El 2017, en el 56% dels parts, les dones d'Andorra estaven inscrites com a donants, xifra que va augmentar fins un 72,3% el 2018, i fins l'agost del 2019, les dones eren donants en el 74,8% dels parts, unes xifres que el Govern andorrà ha vist "molt positives".

Sobre el nombre de mostres de cordó, el 2017 es van poder recollir mostres en el 32% dels parts; el 2018 va ser en el 39% i, de moment, el 2019 s'ha recollit una mostra en el 27% dels parts.

"COMPROMÍS DE LA POBLACIÓ"

Els integrants de la Comissió han destacat les xifres de dones inscrites com a donants, "un fet que posa de manifest el compromís de la població andorrana amb l'acte de la donació de cordó umbilical, així com la qualitat de les mostres recollides que remarca la bona tasca dels professionals que participen en un programa", diu l'Executiu andorrà.

MEDUL·LA ÒSSIA

D'altra banda, en la reunió també han parlat sobre els avanços duts a terme per posar en funcionament el programa de donació de medul·la òssia a Andorra durant el primer trimestre del 2020.

Així mateix, també s'han fet avanços perquè la donació i extracció de teixits i òrgans "pugui ser una realitat en el termini més breu possible", començant per la còrnia.

El principal objectiu de la comissió és la supervisió del funcionament del programa i està formada per representants del Ministeri de Salut, així com representants de l'Organització Nacional de Trasplantaments d'Espanya (ONT), de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), del Banc de Sang i Teixits de Catalunya,
de la Fundació Josep Carreras, del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (com maternitat) i de la Fundació Crèdit Andorrà -que finança les campanyes de promoció del programa-.