ACNUR urgeix Europa a permetre el desembarcament de les 507 persones rescatades al Mediterrani central

Publicat 13/8/2019 17:27:30CET
Open Arms
OPEN ARMS

MADRID, 13 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) ha fet una crida aquest dimarts als governs europeus perquè permetin el "desembarcament immediat" de 507 persones rescatades recentment al Mediterrani central i que romanen al mar, segons ha indicat l'organització.

Un total de 151 persones romanen a bord del vaixell de l'Open Arms i 356 més han estat rescatades en els darrers dies per l'Ocean Viking.

En aquest sentit, han assenyalat que molts dels tripulants són "supervivents d'horribles abusos a Líbia i procedeixen de països que generen refugiats", per la qual cosa tots estan en necessitat d'assistència humanitària i alguns han expressat ja la voluntat de demanar asil.

L'enviat especial d'ACNUR per al Mediterrani Central, Vincent Cochetel, ha explicat que "s'esperen tempestes en els propers dies i la situació a bord dels dos vaixells sens dubte continuarà empitjorant".

"Deixar a alta mar i en aquestes condicions meteorològiques persones que han fugit de la guerra i la violència a Líbia seria infligir encara més patiment en el seu patiment. Se'ls ha de permetre desembarcar immediatament i tenir accés a l'ajuda humanitària que tant necessiten", ha agregat.

Així mateix, han sol·licitat que se'ls proporcioni "un port de desembarcament segur immediatament" i "compartir la responsabilitat entre els Estats per a l'acolliment" després del desembarcament.

L'organització ha comptabilitzat gairebé 600 persones que han mort o desaparegut al Mediterrani central al llarg d'aquest any, i ha destacat que és al Mediterrani central "on més gent mor, en comparació amb les arribades i morts en les rutes del Mediterrani occidental i oriental".

Igualment, ACNUR ha demanat que "s'incrementi la capacitat de cerca i rescat al Mediterrani central" i que el paper dels vaixells de les ONGs sigui reconegut i defensat, perquè "estan salvant vides i no han de ser estigmatitzades i criminalitzades".

Finalment, l'organització de l'ONU ha reiterat que "els intensos combats a Líbia, així com les violacions de drets humans de les quals donen compte nombrosos informes, incloent la detenció arbitrària, significa que Líbia no pot ser considerada un port segur i que ningú hi ha de ser retornat".