Publicat 2/12/2019 14:16:57 +01:00CET

Un àcid gras omega-3 incrementa la supervivència en ratolins mascles afectats d'ELA

Ratón laboratorio
PIXABAY

Una dieta enriquida amb DHA retarda la disfunció motora i la pèrdua de pes associada

LLEIDA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

Un àcid gras omega-3 incrementa la supervivència i retarda la disfunció motora en ratolins mascles afectats d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), segons un estudi de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) que ha identificat propietats protectores en el consum d'àcid docosahexaenoic (DHA), que modula funcions clau del sistema nerviós per al tractament de l'ELA.

La investigació s'ha fet en ratolins als quals s'ha incrementat la ingesta d'aquest àcid i els resultats han mostrat que aquesta dieta enriquida amb DHA augmenta significativament la supervivència del ratolí mascle en un 7% (10 dies de mitjana que, extrapolats als humans, podrien significar uns 10 mesos de temps de vida), i retarda la disfunció motora i la pèrdua de pes associada, ha informat l'IRBLleida aquest dilluns en un comunicat.

Segons l'estudi, que s'ha publicat en la revista 'Neurotherapeutics', en el cas del ratolí femella no s'ha manifestat aquest increment de la supervivència.

Aquest àcid gras, de la família omega-3, es pot ingerir en alguns aliments com el peix blau i també fabricar-se al nostre cos a partir dels anomenats àcids grassos essencials.

L'estudi l'ha desenvolupat l'investigador Pascual Torres liderat pels professors de la Universitat de Lleida (UdL) i membres del Grup d'Investigació de Fisiopatologia Metabòlica de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) Victoria Ayala i Manuel Portero.

EFECTE EN L'ÉSSER HUMÀ

La investigació mostra que aquest àcid gras sembla actuar a través de la modificació de paràmetres relacionats amb la inflamació al cervell i la medul·la espinal, l'anomenada neuroinflamació.

Segons les investigacions, els animals alimentats amb DHA, a banda de tenir un canvi en la quantitat d'aquest àcid gras en el sistema nerviós, també tenen una més protecció davant la neuroinflamació present en la malaltia; a més, la investigació apunta que també pot afectar la modificació oxidativa de l'ADN i la capacitat de reparació de les cèl·lules del sistema nerviós.

Aquests efectes en el model de ratolí s'han comprovat de manera independent 'in vitro' en cèl·lules que reprodueixen part de la malaltia, la qual cosa demostra potencialment l'efecte que podria tenir en altres espècies, com l'ésser humà.

Els pacients afectats d'ELA pateixen una disminució d'aquest àcid gras i, per això, la investigació s'ha centrat a augmentar-lo en la dieta per observar-ne els efectes en la supervivència.

Els resultats suggereixen la necessitat de fer més estudis sobre la interacció d'aquest àcid gras, per veure les diferències entre gèneres i la seva relació amb l'ELA.

Segons Victoria Ayala, "aquest treball demostra la importància del metabolisme dels àcids grassos en aquesta malaltia i descobreix que el gènere també intervé en aquests mecanismes".

"Necessitem saber per què els pacients de la malaltia perden aquests àcids grassos i com es pot prevenir aquesta pèrdua", ha afirmat la investigadora.