Publicat 9/2/2019 15:40:00CET

Ábalos afirma que manca inversió ferroviària però no creu que això causés l'accident

EUROPA PRESS

Destaca que els PGE aprovats inclourien inversions significatives

BARCELONA, 9 Febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha dit aquest dissabte que la xarxa ferroviària catalana necessita més inversió, però que "en principi" aquesta no és la causa del xoc de trens del divendres a Castellgalí (Barcelona) on va morir una maquinista, sinó que va poder causar-ho una concatenació d'errors humans.

Ho ha declarat els periodistes a Barcelona, en preguntar-se-li per la crítica del conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, que considera que la falta d'inversió estatal va influir en el sinistre, per l'estat de la infraestructura.

Ábalos ha afegit que ell mateix ha reiterat davant el Congrés i el Senat que la falta d'inversions a Catalunya és evident, però no creu que tingui a veure amb el sinistre: "Una altra cosa és la causa d'aquest accident, que no té a veure amb les inversions, en principi".

"Perquè no descartem una concatenació de fallades humanes, també, lògicament, derivats de com està funcionant el servei", ha dit.

En preguntar-se-li si es pot atribuir l'accident a la fallada del sistema de fre d'emergència, ha respost que "no ha estat aquest el problema", sinó que un tren circulava en contradirección¡, i ara ha de descobrir-se per què.

MÉS AUTOMATITZACIÓ I SEGURETAT

Ha constatat que també manca automatització i renovació de les mesures de seguretat, en tota Espanya, la qual cosa "tampoc és un procés de de un dia per a un altre".

Per a ell, és evident que, si hi hagués més inversions que en els últims anys i si la xarxa estigués més automatitzada, "es compensaria en bona part el que és el factor humà".

I s'ha referit a la zona de l'accident: "Tal com està la línia, el factor humà està molt present"; no perquè està deteriorada, sinó perquè el seu nou govern s'ha trobat amb què falta modernitzar la infraestructura a tota Espanya, i ha constatat que el factor humà encara és molt rellevant en molt bona part de les línies ferroviàries.

INVERSIONS I PGE

Però ha tornat a dir que fan falta inversions, moment en el qual ha destacat el que ja ha fet el seu govern: "Hem reorientat tota la nostra política d'inversió cap a la xarxa convencional i de Rodalies".

"Hi ha unes propostes d'augment molt significatives, precisament perquè partits d'aquest diagnòstic. Però per això necessitem, com saben, uns comptes", en al·lusió al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE, l'aprovació dels quals perilla sense el suport dels partits del Govern).

Ha insistit que el seu ministeri té un projecte molt ambiciós de modernització de la seguretat ferroviària i de la infraestructura: "Això és l'hem plantejat en el projecte de llei de PGE i que jo he explicat reiteradament. Però això és el que ens hem trobat", en referència a la falta de millores.

INFORME PRELIMINAR

Ábalos ha fet aquestes declaracions al Centre de control de trànsit Centralitzat de l'Estació de França de Barcelona, per seguir els primers treballs de recerca d'Adif i de Renfe, i s'ha reunit amb els presidents de Renfe i d'Adif, Isaías Táboas i Isabel Pardo de Vera, respectivament.

Després ha dit que hi ha investigacions paral·leles de Renfe, d'Adif i de la Comissió d'investigació d'accidents ferroviaris, i que preveu fer públic un informe preliminar sobre els fets, "en dos dies màxim".

Després s'ha reunit amb el conseller de Territori de la Generalitat, al que havia telefonat aquest dissabte al matí per plantejar-li una trobada a Barcelona.

LA VÍCTIMA MORTAL

Després de les declaracions, el ministre ha explicat també als periodistes que la maquinista de 26 anys morta era de la ciutat de Còrdova, filla d'un empleat d'Adif i germana d'un home que estudia per ser ferroviari.

Ábalos ha estat aquest mateix dissabte amb els familiars, i ha constatat que hi ha una família trencada pel dolor: "Una belles persones, la veritat", i ha afegit que els ha donat el condol en nom del Govern.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.