Publicat 20/5/2020 13:21:08 +02:00CET

El 99,9% de la càrrega vírica del coronavirus s'inactiva a 56 graus en 52 minuts, segons un estudi

Mesures higiènic-sanitàries engegades per l'empresa d'autobusos ALSA, concessionària de 98 línies d'autobusos del Consorci Regional de Transports, a Madrid (Espanya) a 17 de maig de 2020.(arxiu)
Ricardo Rubio - Europa Press

Estableix per primera vegada la temperatura i el temps necessaris per desinfectar

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'empresa Techtrans Systems (OPPgroup) ha establert per primera vegada la temperatura i el temps necessaris per desinfectar espais tancats i superfícies de coronavirus: 56 graus durant 52 minuts, ha informat en un comunicat aquest dimecres.

Segons l'estudi, el 99,99% de la càrrega vírica de coronavirus present en espais tancats i superfícies s'inactiva si aquests se sotmeten a una temperatura de 56 graus durant 52 minuts o, la qual cosa seria equivalent, a 65 graus durant 7,5 minuts.

Aquesta és la conclusió principal, i estableix que la desinfecció tèrmica pot ser una bona alternativa a la química en espais i superfícies amb SARS-CoV-2, perquè no deixa residus i els espais i superfícies romanen secs.

L'estudi va ser encarregat per l'empresa Techtrans Systems (OPPgroup), que fins al moment ha desenvolupat un sistema de desinfecció tèrmica de camions per al transport d'animals, DrySist, i que a partir de les dades de l'estudi de l'Irta ho adaptarà per desinfectar de SARS-CoV-2 espais tancats, com a vehicles de transport públic: autobusos, taxis, trens i ambulàncies, entre uns altres.

RESISTÈNCIA TÈRMICA

L'objectiu de l'estudi era caracteritzar la resistència tèrmica dels coronavirus per obtenir els paràmetres necessaris per avaluar l'eficàcia d'un sistema de desinfecció tèrmica enfront del SARS-CoV-2.

"El resultat són equivalències de letalidad tèrmica, és a dir, combinacions de temps i temperatura que garanteixen un determinat nivell d'eliminació del coronavirus", explica la cap del programa d'investigació de Seguretat Alimentària de l'Irta i líder de l'estudi, Sara Bover.

Les condicions que afecten a la viabilitat i al temps de supervivència del nou coronavirus no es coneixen amb certesa, i la informació científica sobre la seva persistència tèrmica és "molt escassa", ha assenyalat.

Fins ara, la temperatura que s'ha pres com a referència per inactivar els virus com el SARS-CoV-2 és la referència del coronavirus anterior, el SARS-CoV-1, que s'inactiva a una temperatura de 56 graus durant 15 minuts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés