Publicat 01/09/2019 10:47

El 97% de catalans vol flexibilitzar horaris laborals per conciliar millor, segons el CEO

El director de l'Oficina per la Reforma Horria de la Generalitat, Alexis Serra
RUBEN MORENO / GENERALITAT

El Govern vol que el treball doni un "cop de timó" aquesta tardor cap a la Reforma Horria

BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

El 97,3% dels catalans est d'acord amb flexibilitzar els horaris del treball per millorar la conciliació personal i familiar, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), ha explicat el director de l'Oficina per la Reforma Horria del Govern, Alexis Serra, que veu en aquesta resposta un "clam" favorable a aquesta reforma.

En declaracions a Europa Press, Serra ha destacat que aquesta resposta és producte de l'evolució de la societat en la seva organització del dia a dia, que avana cap a la corresponsabilitat entre gneres per a les tasques de cures i "cada vegada exigeix més gaudir del seu propi temps", incloent l'oci.

A la pregunta de si estaria d'acord o en desacord amb implantar mesures per flexibilitzar els horaris del treball per millorar la conciliació laboral, personal i familiar --que forma part de la propera enquesta ómnibus anual--, el 97,3% ha dit estar 'd'acord'; l'1,3%, 'en desacord', i l'1,5%, 'no sap/no contesta', ha detallat.

Serra considera contundent la resposta, davant el qual emplaar sindicats i patronals a treballar aquesta tardor per cercar iniciatives prctiques amb la finalitat de que l'mbit laboral actu com a "cop de timó" i accelerador de la Reforma Horria.

En el marc de l'elaboració d'un pla de transició 2020-2021, amb l'horitzó el 2025, hi haur reunions amb els altres sectors, amb la finalitat d'aconseguir avanar tot l'horari a un més europeu, la qual cosa requerir ajustar el de comeros, restauració, oci, educació, mitjans de comunicació i cultura.

"COMPONENT GENERACIONAL"

Encara que en totes les edats la resposta a la pregunta és clara, destaca el 99% favorable de la franja de 18 a 24 anys, el 99,5% dels de 25 a 34 anys i el 98,3% de 35 a 49 anys, mentre que en els de 65 anys o més est 'd'acord' el 94,2%, i de 50 a 64 anys, el 97,2%: Serra ha destacat que es reflecteix "un component generacional".

"La gent jove cada vegada té més incorporat l'element de la corresponsabilitat i, en la mesura del que sigui possible, no caure a estar nou o deu hores 'escalfant la cadira', com es deia, i trencar amb aquesta idea del presencialisme que ha fet molt mal a Catalunya", ja que és contrari a la productivitat, ha dit.

En segregar les dades segons la situació laboral, el collectiu en el qual hi ha un major percentatge 'd'acord' amb aquestes mesures és el d'estudiants (98,7%), seguit molt de prop pel de aturats (98,6%) i els treballadors per compte propi (98,3%).

En els treballadors per compte propi, el 97,7% est 'd'acord' amb més flexibilitat, mentre que baixa al 95,5% en els jubilats i pensionistes i al 94,5% en el treball domstic no remunerat.

Segons la formació dels enquestats, els més favorables són els que tenen estudis universitaris (98,3%) i secundaris (98%), seguits de primaris (96,3%) i sense estudis (89,8%).

La major diferncia entre categories es dona entre les afinitats dels enquestats a partits: els que més han optat pel 'd'acord' són de CatECP i CUP (100%), seguits de PSC (99,1%), JxCat (98,0%), Cs (97,8%) i ERC (96,8%), mentre que en el PP és favorable el 86,7%.

REUNIÓ AMB SINDICATS I PATRONALS

Després del Pacte catal per la Reforma Horria signat el 2017, i amb l'horitzó d'aconseguir-la el 2025, el Govern vol liderar l'elaboració d'una estratgia de transició 2020-2021 amb tots els actors, i Serra ha assenyalat al món laboral com a "crucial" perqu se sumen la resta de sectors, com comer, educació, oci, restauració i mitjans de comunicació.

"Ens emplacem amb els sindicats i les organitzacions patronals representatives al fet que en aquesta tardor ens hem d'asseure, al marc del Consell de Relacions Laborals (CRL), per veure com tot all que ja tenim escrit sobre paper podem anar-ho implementant de manera prctica", cercant així portar a la realitat els deu objectius que van acordar el 2016 amb UGT, CC.OO., Foment del Treball i Pimec.

Aquests passaven per incloure en la negociació collectiva mesures per reduir les hores extraordinries i compensar-les; afavorir la jornada continuada; reduir els desplaaments i contemplar els ritmes circadians en l'horari, entre d'altres, mentre que des del Govern es plantegen mesures de promoció, com podria ser una xarxa d'empreses que apostin per la flexibilització.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés