Publicat 01/09/2015 12:07

El 95% del fang que generen les depuradores catalanes es reutilitza

BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

El 95% del fang que generen les 489 depuradores catalanes --520.800 tones de biosòlids en forma de fang deshidratat i 116.500 tones de matèria seca--, segons dades del 2014-- es reutilitza: un 88% s'aplica en sòls i un 6,4% es destina a la valorització energètica, mentre que el 5,6% restant es deriva dipòsits controlats.

El 99,9% està sotmès abans del seu destí final com a mínim a un tractament, i ha passat per "tota mena de controls que garanteixen el seu correcte aprofitament i compliment de paràmetres ambientals que exigeix la llei", ha informat aquest dimarts l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en un comunicat.

El 2014, un 53% dels biosÒlids van ser compostos, un 8% van rebre tractament d'assecat tèrmic i un 4% es van destinar a plantes de digestió anaeròbia externes, a més que un 48% dels fangs es van sotmetre a digestió en les pròpies depuradores, dels quals una part van ser compostos o assecats després.

L'evolució mostra que la majoria dels fangs que es destinen a sòl --agricultura, jardineria, restauració d'activitats extractives--, mentre que s'observa una reducció en la valoració energètica.

Des del 2007 es constata un lleu però continuat descens del 2% en la producció d'aquests biosòlids, a causa de l'augment del nombre de depuradores en servei, a la suma de diversos factors de pluviometria, a l'estalvi en el consum a nivell domèstic i a la menor aportació procedent del sector industrial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés