Publicat 20/02/2021 14:00CET

El 8M vol "prendre els carrers" també aquest any però amb seguretat i descentralitzant actes per evitar concentracions

Tot i que l'assistència és lliure, l'organització apunta que els qui no vulguin els drets humans trans no entren al seu relat

MADRID, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió 8M, el grup de treball que organitza les accions pel Dia Internacional de la Dona, vol tornar a "prendre la carrers" aquest 2021, tot i que la seva intenció és que les mobilitzacions es facin amb mesures de seguretat i descentralitzant alguns actes per evitar les concentracions nombroses.

Així ho han explicat a Europa Press fonts properes a l'organització, que han assenyalat que ara estan a l'espera de rebre el vistiplau de les delegacions del Govern central, per poder fer oficial la seva proposta.

Les mateixes fonts han explicat que l'objectiu és fer un acte central per "prendre els carrers" un any més, però també faran accions descentralitzades les comissions de barris o de localitats, per evitar "una concentració massiva" i "diversificar" la participació.

Aquesta edició del 2021 es produeix en plena pandèmia i després de les crítiques que va suscitar la seva celebració l'any passat. L'oposició va assenyalar la manifestació del 8M per criticar la gestió del Govern espanyol al començament de la crisi sanitària i com el focus de contagi, quan la ministra d'Igualtat, Irene Montero, o la de Sanitat --llavors de Política Territorial i Funció Pública-- Carolina Darias, van donar positiu per coronavirus dies després de participar.

CONTRA ELS ATACS A les PERSONES TRANS

Al 2020 també van participar en la manifestació representants de partits polítics, com el PP i Ciutadans, que al 2021 es poden tornar a unir, ja que la convocatòria a aquests actes es realitza a través d'assemblees obertes i tothom qui s'hi vulgui unir ho fa lliurement.

Així, és habitual trobar en les manifestacions nombrosos grups que es reivindiquen amb diferents lluites i l'organització ha explicat que ells convoquen però no poden controlar qui ocupa els espais o les pancartes que porten.

No obstant això, la Comissió 8M ha explicat que entre les organitzacions que la formen sempre hi ha hagut consens sobre els drets de les persones trans i, segons han indicat les fonts, qualsevol associació que es faci anomenar feminista i ataqui els drets humans de les persones trans no entra al seu relat.

Aquesta edició s'està preparant enmig del debat sobre l'aprovació de la Llei trans, un text del Ministeri d'Igualtat que ha generat desavinences entre els socis de Govern per la despatologització de la transsexualitat i l'autodeterminació de gènere.

LLUITA PER LA IGUALTAT ENTRE HOMES I DONES

Aquestes desavinences s'ha traslladat també al moviment feminista perquè hi ha una part del mateix que creu que aquesta autodeterminació del gènere permetrà a qualsevol home que se senti dona beneficiar-se dels drets pels quals el moviment ha lluitat des de fa dècades.

En aquesta posició de troba l'Aliança contra l'Esborrat de les Dones que, segons ha explicat, celebrarà el 8M com "un dia de reivindicació de l'agenda feminista". "Els debats no es plantegen contra ningú. Nosaltres estarem en la reivindicació de la nostra agenda vinculada a la igualtat entre dones i homes", ha assenyalat l'associació.

Segons ha destacat Europa Press, el debat sobre el gènere queer "és per al feminisme una agenda sobrevinguda que no té a veure amb l'agenda feminista" i que, ara com ara, les seves preocupacions "i la de la immensa majoria de les ONG de dones" se centren "en la precarietat, l'explotació sexual i reproductiva , els injusts desavantatges a les que s'enfronten, la presència de dones a la ciència, la representació política o l'impacte dels abusos i les agressions sexuals".

"Els qui des de qualsevol espai, inclosos els institucionals, facin servir el 8 de març per plantejar o imposar altres debats, estaran en altres coses però no en la defensa dels drets de les dones", ha insistit.

Al seu judici, "les problemàtiques de les persones transexuals, són una cosa, les de les trangènere una altra" i "les seves problemàtiques s'emmarquen en altres debats que no són objectiu d'un dia de lluita en defensa dels drets de les dones".

De la Federació Plataforma Trans, la seva presidenta Mar Cambrollé, ha indicat que les organitzacions que la formen participaran en les accions del 8M als territoris en què estan presents, com la Comunitat de Madrid, Catalunya, Aragó, Galícia, País Basc, Navarra, Canàries o Balears, dels quals, a més, formen part de l'organització.

En aquest sentit, ha explicat que es preveuen alguns actes en línia, lectures de llibres feministes o taules de debat en línia i, ha apuntat, en tots ells hi haurà participació de persones trans, entre d'altres col·lectius. Perquè, segons ha indicat Cambrollé, el moviment feminista i les organitzacions trans sempre han anat "braç a braç" en la lluita pels seus drets.

Els qui no comparteixen això, ha explicat, són dones "burgeses, acadèmiques i amb càrrecs" que, al seu judici, no estan en la realitat i ha recordat que en les accions del 8M sempre han participat en la lluita de tota mena tipus de dones, amb diversitat funcional, gitanes, en extrema precarietat, i fins i tot col·lectius com les 'kellys', que també han rebut suport de les feministes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés