Publicat 4/2/2019 12:07:03CET

El 82% de les comunitats autònomes no ofereix cap tractament psicològic especialitzat als pacients amb càncer

@AECC_ES /ASOCIACIÓN ESPAÑOLA CONTRA EL CÁNCER

MADRID, 4 Febr. (EUROPA PRESS) -

El 82 per cent de les comunitats autònomes no ofereix cap tractament psicològic especialitzat als pacients amb càncer i als seus familiars, segons l''Informe sobre l'atenció psicològica a pacients i familiars a Espanya', elaborat per l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

El treball ha estat presentat en el marc de la celebració de la VIII edició del Fòrum contra el Càncer, organitzat per l'AECC amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Oncològiques, i que ha comptat amb l'assistència de la reina Letizia i de la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo.

En concret, segons l'informe, 13 de les 17 comunitats compten amb algun tipus de planificació en l'atenció al càncer i, d'elles, 11 tenen un pla en càncer específic, dos (La Rioja i Navarra) l'incorporen en el seu pla de salut general.

En canvi, quatre autonomies (Astúries, les Balears, les Canàries i Múrcia) no en compten, si han comptat en el passat amb algun tipus de planificació en càncer. Al mateix temps, el treball ha evidenciat que entre els plans existents, només set estan vigents en l'actualitat, per la qual cosa només el 34 per cent de la població a Espanya està coberta per una política específica en càncer actualitzada i en vigor.

Així mateix, segons l'informe, el 48 per cent dels hospitals públics tampoc no ofereix cap tractament psicològic especialitzat als afectats per càncer i el 52 per cent restant el dona però de manera "insuficient". A més, es va observar que, en el 93 per cent dels hospitals examinats, és habitual que les persones amb càncer recorrin a les entitats sense ànim de lucre per obtenir atenció psicològica.

Hi ha una escassa o nul·la atenció psicològica, malgrat que se sap que el 30 per cent dels pacients i familiars desenvoluparan algun tipus de simptomatologia clínica, xifra que augmentaria fins al 50 per cent si es considera només el distrés o el malestar emocional.

De fet, es calcula que a Espanya hi ha prop de 236.000 persones afectades per la malaltia que necessitarien aquest tractament especialitzat. "El càncer és una malaltia temuda, que segueix associada al dolor, la mort i la indefensió, la qual cosa provoca un gran impacte emocional tant en el pacient com en els seus familiars", ha dit la responsable de Psicooncologia de l'AECC, Carmen Yélamos Agua.

Aquestes declaracions han estat corroborades per M. Paz Ortega, pacient amb càncer de pulmó, i el seu marit Javier Santuy Gracia, qui han narrat la seva experiència des del diagnòstic i han destacat la importància i allò que a tots dos els ha ajudat a rebre l'atenció psicològica especialitzada.

"He tingut moltes pujades i baixades d'ànim, però gràcies a aquesta ajuda, de vegades fins i tot m'oblido que tinc càncer", ha dit Ortega, a la qual cosa el seu marit ha afegit que la família i els amics donen "calor" però els professionals especialitzats són els que "ajuden a aprendre a viure".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.