Publicat 01/03/2021 12:31CET

El 80% de les víctimes d'abusos sexuals que demanen ajuts públics no en reben, segons un expert

Archivo - La Universitat Oberta de Catalunya (Arxiu)
UOC - Archivo

BARCELONA, 1 mar� (EUROPA PRESS) -

El 80% de les dones víctimes d'abusos sexuals que van demanar els ajuts públics que preveu la llei no els van rebre, segons dades del Ministeri d'Hisenda del període 1998-2018 que ha obtingut el catedràtic de Dret Penal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Josep Maria Tamarit.

En un comunicat d'aquest dilluns, la institució ha explicat que, segons Tamarit, en aquestes dues dècades es van efectuar 1.356 sol·licituds d'ajuda pública, de les quals es van resoldre favorablement 272, una mitjana de 13 a l'any; la mitjana de la compensació econòmica va ser de 1.375 euros, ha afegit la universitat.

"Les xifres mostren que a Espanya hi ha poques sol·licituds, i això es deu principalment al fet que no totes les víctimes estan informades sobre la possibilitat de reclamar", ha assegurat Tamarit.

La universitat ha explicat que, més enllà dels ajuts que preveu la llei, la via principal per obtenir indemnitzacions és un procés penal.

"Si la persona agressora s'ha identificat, jutjat i condemnat, el tribunal imposa en la sentència l'obligació de pagar una indemnització a la víctima, que aquesta pot sol·licitar si s'ha personat com a part en el procediment", o, en el dret espanyol, també ho pot sol·licitar el Ministeri Fiscal, ha explicat l'expert.

No obstant això, Tamarit ha apuntat que els procediments de reclamació poden ser "llargs i complicats" i la indemnització moltes vegades no arriba a la víctima, perquè l'infractor no té recursos o el sistema judicial no és capaç --en les seves paraules-- de fer executar les sentències.

Tamarit participa en el projecte europeu Faircom, que va elaborar una llista de bones pràctiques per a organismes públics, com, per exemple, recomanar que una entitat es dediqui a obtenir del delinqüent la indemnització que decreti el tribunal, que es complementi amb un pagament anticipat de l'Estat, que no s'exigeixin taxes judicials o que els advocats que finança l'Estat estiguin disponibles per a les víctimes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés