Publicat 07/06/2020 19:02CET

El 78% dels catalans vol més sèries i pel·lícules doblades al català, segons una enquesta

Un televisor.
GENERALITAT DE CATALUNYA

   Un 37,7% ha anat al cine per veure una pellícula en l'últim any

   BARCELONA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

   El 78% dels catalans vol veure més pellícules i sries doblades al catal a les plataformes digitals, les televisions i les sales de cinema, segons una enquesta de la Direcció general de Política Lingüística de la Generalitat.

   Així ho han manifestat els enquestats de "prcticament tots els segments de població analitzats" en una mostra de 1.607 persones de més de 16 anys que portaven almenys un any vivint a Catalunya, segons un comunicat del Govern aquest diumenge.

   Un 93% dels enquestats amb el catal com a llengua habitual vol que hi hagi més contingut audiovisual doblat a l'idioma; el percentatge és del 65% entre els qui declaren utilitzar de forma habitual el castell.

   En preguntar-se'ls quines llengües els agradaria trobar com a opcions de doblatge, el 50% de la mostra va citar "espontniament" el catal --amb altres llengües com el castell (74,9%) i l'angls (19,2%)--, i prop d'un 78% va dir que li agradaria trobar-la, quan se li va preguntar sobre aix.

   Van esmentar el catal de forma espontnia un 77,6% dels qui el parlen de forma habitual; un 59,9% dels nascuts a Catalunya; un 57,3% dels més grans de 65 anys i un 59,6% de persones amb "un nivell d'estudis alt".

   La Generalitat ha destacat que el 37% dels enquestats de fins a 29 anys van esmentar l'angls com a opció preferida de doblatge, i que un 50,3% de les persones nascudes a l'estranger va dir que li agradaria veure continguts en catal, quan se li va preguntar de forma específica sobre aquest tema.

   Un 34,7% de joves fins els 29 anys i un 36,5% dels qui tenen el castell com a llengua habitual va respondre de forma afirmativa a aquesta mateixa pregunta.

SUBTÍTOLS

   El 76,3% dels catalans volen també disposar de subtítols en catal en pellícules i sries, petició que un 46,7% dels enquestats ha manifestat de forma espontnia, al costat del castell (68,4%) o l'angls (23,5%).

   En tots els segments de població analitzats --ha destacat la Generalitat-- "hi ha una mplia majoria en favor de poder trobar" subtítols en catal per a pellícules i sries.

PLATAFORMES I TELEVISIÓ

   Segons la mateixa enquesta, gairebé el 70% dels catalans ha vist pellícules o sries en canals de televisió tradicionals l'últim any, xifra una mica superior a la del consum en plataformes digitals (62,2%); al cinema ha anat un 37,7% dels enquestats.

   En aquest mbit la Generalitat constata diferncies de consum "importants" entre segments de població segons l'edat, i destaca que els menors de 45 anys veuen més sries i pellícules en plataformes digitals que a la televisió.

   A més, un 5% dels enquestats va manifestar "inters" a subscriure's prximament a alguna plataforma digital, i els menors de 45 anys són els qui més sospesen subscriure's a algun canal de pagament.

   En canvi, els que veuen més pellícules i sries per la tele són els més grans de 65 anys (86,1%), els qui tenen un nivell d'estudis baix (75,2%) i jubilats i pensionistes (86,4%).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés