Publicat 14/2/2019 18:02:01 +01:00CET

66.000 nens a Espanya no tenen assignat cap metge

Pediatre
JCCM/EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

Uns 66.000 nens a Espanya no tenen assignat cap metge al seu centre de salut, segons ha avisat la presidenta de l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primria (AEPap), Concha Sánchez Pina, amb motiu del 16 Congrés d'Actualització en Pediatria, que aquests dies se celebra a Madrid.

A més, ha denunciat que en l'actualitat hi ha vacants, almenys, 62 places de Pediatria, que "no es volen ocupar" per les "pssimes condicions laborals". "La situació actual és un desastre. Hi ha moltíssims nens a Espanya que han d'anar a Urgncies o a altres serveis perqu no tenen assignat un pediatre o un metge de família, i aix desgraciadament no és una prioritat per a les autoritats sanitries", ha dit la doctora Sánchez Pina.

Entre les comunitats autnomes amb més problemes per cobrir les places destaca Madrid, amb més de 18 places (rurals i urbanes) vacants, a més de 13 reduccions de jornada sense cobrir, la qual cosa suposa que no hi ha un pediatre des de les 18.00 hores. Així mateix, la Comunitat Valenciana compta amb 15 places vacants; Castella i Lleó 7 places en zones rurals de Lleó i Burgos; a Andalusia hi ha almenys 4 places vacants a Granada, 2 a Cadis, 4 a Almeria i 7 a Sevilla; a Cantbria n'hi ha 4; a Astúries, 3; a Extremadura, 2; a Guadalajara 2; i una al País Basc.

De la mateixa manera, i alludint a dades del Sistema d'Informació d'Atenció Primria SIAP, del Ministeri de Sanitat, la mitjana de nens per pediatre en Atenció Primria és de 1.162 a Madrid, 1.139 a Catalunya i 1.113 a Balears, xifres semblants a les que hi ha a Castella-la Manxa, Extremadura o Andalusia. En aquest punt, la presidenta de l'AEPap ha recordat que els pediatres han de tenir menys de 1.000 nens assignats per assegurar que els professionals dediquen suficient temps a cadascun.

"Els professionals de Pediatria estem enfadats, indignats i molts són els que fugen de l'Atenció Primria", ha lamentat la doctora Sánchez Pina, després de recordar, amb motiu de la celebració del Dia de San Valentí, que els pediatres estan "enamorats" de la seva professió i la vocació que tenen els fa sortir dels hospitals per estar més a prop dels nens, si bé les seves condicions laborals són un "desastre".

ELS PEDIATRES ESTALVIEN COSTOS Al SISTEMA I MILLOREN LA SALUT INFANTIL

Dit aix, l'experta ha alludit als resultats de la segona 'Revisió Sistemtica sobre quin professional és el més adequat per atendre la població infantil en Atenció Primria', elaborada pel grup de Pediatria Basada en l'Evidncia de l'AEPap i de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), i que seran presentats durant la celebració del congrés.

En aquest treball, tal com ha informat, s'han analitzat més de 1.150 articles mdics internacionals publicats entre el gener del 2009 i el maig del 2018, concloent que els pediatres són els professionals que proporcionen una atenció sanitria de "més qualitat" als nens, en comparació amb els metges d'Atenció Primria.

Al mateix temps, la feina ha evidenciat que els pediatres solen fer un millor ús dels antibitics i psicofrmacs als nens, afavoreixen la cobertura vacunal, tenen un millor coneixement i aplicació de les diferents activitats de detecció preco de les malalties, i la derivació a l'especialista sol ser menor.

"Totes aquestes actuacions milloren la salut de la població infantil i estalvien costos al sistema sanitari, per la qual cosa les autoritats sanitries haurien de donar prioritat a aquest assumpte", ha dit. De fet, l'organització ja s'ha reunit amb la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, amb el Frum d'Atenció Primria, així com amb els grups parlamentaris del Congrés per passar "ja a l'acció" i revertir els problemes que actualment té el sector de la Pediatria a Espanya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés