Actualitzat 05/07/2017 12:17 CET

60 farmàcies catalanes vigilaran l'ús de medicaments i detectaran la grip

Farmàcia, farmàcies, medicament, medicaments, medicina, medicines
EUROPA PRESS

Recaptaran perfils i hàbits sobre pacients que accedeixen a anticoncepció d'emergència

BARCELONA, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

Un total de 60 farmàcies catalanes participaran en el 'Programa de Farmàcies Sentinelles' per fer un seguiment específic de determinats medicaments després de la seva dispensació, així com detectar mals hàbits de la població en el seu ús i contribuir a la detecció precoç de la grip, entre d'altres accions, amb l'objectiu de millorar la salut de la població i avançar-se a problemes de salut.

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i la Conselleria de Salut de la Generalitat ha impulsat aquesta iniciativa, després de l'"èxit" d'una prova pilot, i consistirà en una acció coordinada entre agents sanitaris, que obtindran informació diària i a temps real de les farmàcies, han explicat en un comunicat aquest dimecres.

Es tracta de dades que no poden detectar-se per sistemes tradicionals, i que permetran donar una resposta més eficaç dels serveis de salut, han destacat, i han afegit que per garantir una cobertura representativa i proporcional de la població catalana, comptaran amb 32 farmàcies a Barcelona, deu a Girona, deu a Tarragona i vuit a Lleida, que vigilaran el 2% de població.

Els farmacèutics reforçaran la vigilància de determinades malalties, un àmbit que no es va incloure en la prova pilot i que consistirà a vigilar infeccions respiratòries agudes per aconseguir una detecció precoç de la grip i verificar si les accions de prevenció són d'utilitat, a partir de l'octubre, abans de l'inici de l'epidèmia.

També faran un seguiment específic de la dispensació de l'anticoncepció d'urgència, per observar perfils i hàbits de pacients que accedeixen a aquesta medicació, mentre que en l'àmbit de la farmacovigilància, seguiran medicaments que requereixen una vigilància especial ja sigui per la seva complexitat en l'administració, recent comercialització o per completar estudis de seguretat abans de fer-se servir a llarg termini.

SOSPITES D'ABÚS

Finalment, miraran de detectar i registrar sospites d'abús i ús desviat de medicaments amb finalitat no terapèutica, donant suport a l'Observatori de Medicaments d'Abús (OMA) com a òrgan de vigilància epidemiològic i el seu estudi del consum poblacional.

En la fase pilot van participar 22 farmàcies i van enviar 830 notificacions de farmacovigilància i 44 a l'OMA, que van permetre disposar d'informació sobre incidents de seguretat relacionats amb l'ús de medicaments i obtenir dades per a sistemes de vigilància d'altres professionals sanitaris.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés