59 produccions competiran en els XII Premis Gaudí el 19 de gener

Publicat 30/10/2019 17:09:00CET
L.Aubia, I.Passola i F.Vilallonga
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

Un total de 59 produccions participaran en els XII Premis Gaudí de l'Acadèmia de Cinema Català el 19 de gener, de les quals hi ha 53 produccions catalanes i sis europees, ha informat la directora de l'acadèmia, Laia Aubia.

En roda de premsa aquest dimecres, ha avançat que són 35 llargmetratges de ficció, 10 documentals, quatre pel·lícules per a televisió i deu curtmetratges, en uns premis als quals opten 54 professionals catalans que intervenen en 24 pel·lícules de producció no catalana.

La presidenta de l'acadèmia, Isona Passola, ha explicat que la gala estarà produïda per Dagoll Dagom amb la direcció de Jordi Prat i Coll, "que pot donar una mirada molt potent", i presentació de l'actriu de Badalona Anna Moliner, procedent del món dels musicals.

Els premis del cinema català tornaran a l'Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), seu de les gales en anteriors edicions.

Quant a les pel·lícules que competeixen, el 36% estan dirigides o codirigides per dones, amb un total de 25 directores participants en la primera volta, una xifra molt similar al 30% de les inscrites en l'anterior edició.

LA MEITAT, EN CATALÀ

Sobre la presència de les produccions catalanes, Passola ha destacat que per primera vegada hi ha gairebé un 50% -14- de pel·lícules en català, tot i que la versió original catalana va acompanyada d'una reducció als pressupostos.

"Si bé hi ha la voluntat de rodar en català, les pel·lícules tenen pressupostos que no són competitius respecte als europeus", ha lamentat Passola, citant que només tres d'aquestes 14 pel·lícules tenen un pressupost superior al milió d'euros, la qual cosa deixa entreveure que hi ha una precarietat enorme.

D'altra banda, ha assenyalat que hi ha hagut un desplaçament cap als curts i els documentals, amb una realitat "veritablement dramàtica", en condicions de precarietat i amb produccions que no tenen el que hauria de tenir qualsevol producció normal.

"Les pel·lícules necessiten pressupostos decents i equiparables", ha dit Passola, lamentant que TV3 està en els seus mínims, que ha deixat de fer de motor i està en una situació límit.

Ha citat com motius de la crisi del cinema català la taxa audiovisual, que "era justa" però va ser impugnada pel Tribunal Constitucional (TC), i el fet que ja fa dos anys que la Generalitat té els pressupostos prorrogats.