Publicat 05/04/2014 17:11

El 58,3% de la producció catalana d'estelles per a biomassa s'exporta a Itàlia

Tronco, Árbol, Madera
EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

El 58,3% de les 275.000 tones d'estelles produïdes el 2013 per a biomassa es va exportar a Itàlia i la resta es va consumir a Catalunya, segons les dades provisionals del Centre de la Propietat Forestal, que dediquen un reportatge monogràfic a la capacitat de creixement d'aquest sector a la seva revista del mes de març.

De fet, l'exportació d'estelles s'ha incrementat els últims anys, en un context d'augment sostingut del preu del gasoil per a calderes i amb l'aprovació per part del Govern d'un pla específic per fomentar l'aprofitament energètic de la biomassa forestal.

El secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, ha recordat que l'estratègia catalana passa per aprofitar més de 600.000 tones el 2020 per produir energia --cinc vegades més que l'any passat--, el que reduiria les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera.

De fet, i citant un estudi del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), Rovira indica que només amb la mobilització de la fusta no comercial que surt de corts selectius, manteniment de boscos i prevenció d'incendis es podria mobilitzar fins un milió de tones seques de biomassa a l'any.

Els experts coincideixen en la potencialitat d'un sector que ha superat dues dècades de descens de preus i pèrdua de mercat, especialment per a l'aprofitament tèrmic i de proximitat.

La revista 'Catalunya Forestal' apunta que, amb una caldera de biomassa d'alta eficiència per generar aigua calenta, es genera un estalvi superior al 70%, ja que per generar el mateix resultat es necessiten 25.000 euros en estella o 100.000 euros en gasoil.

OFERTA HISTÒRICA DE FUSTA

En paral·lel, la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat va anunciar fa dues setmanes que l'oferta de fusta per extreure dels boscos públics de Catalunya arribarà aquest 2014 al seu màxim històric, fins a 138.300 metres cúbics, un augment considerable del 46% respecte a l'any anterior i molt per sobre de totes les ofertes públiques posades en marxa des del 1995.

Tot i aquest augment, la xifra està per sota dels creixements anuals dels boscos, sobre una oferta relativa sobretot als boscos de pi del Pirineu, i que inclou també l'aprofitament de 212.500 hectàrees per a pastures, 145.500 per a caça i 129 metres cúbics de pinyes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés