Publicat 11/04/2019 15:48

5.000 persones es manifesten per exigir un finanament millor per als CET

5000 Persones Es Manifesten Per Exigir Un Millor Finanament Pels Cets
AEES DINCAT

La Generalitat ha exigit a l'Estat el trasps de competncies i finanament d'aquests centres

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

Unes 5000 persones de tot el territori catal s'han manifestat el matí d'aquest dijous convocades per l'Associació Empresarial d'Economia Social Dincat (Aees Dincat) per alertar de l'afectació que suposa l'infrafinanament públic per al model catal d'inserció laboral de persones amb discapacitat, que amenaa més de 10.000 llocs de treball als Centres Especials de Treball (CET) i en els serveis d'atenció a 40.000 persones amb especials dificultats.

La manifestació, a la qual estaven convocades les 226 entitats sense nim de lucre que l'Aees Dincat representa a tot Catalunya juntament amb persones discapacitades i les seves famílies, s'ha personificat davant de la Delegació del Govern espanyol, de la Conselleria d'Economia i Hisenda i s'ha acabat davant de la de Treball, i s'ha clausurat l'acte amb la lectura d'un manifest, segons han explicat a Europa Press els organitzadors.

Els que protesten alleguen que, a la deterioració del finanament públic dels darrers 10 anys i a la desactualització dels models d'atenció, s'hi ha de sumar que l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) no ha vingut acompanyat de les corresponents mesures polítiques de suport per a persones amb discapacitat que treballen als CET i, en conseqüncia, 1.589 persones podrien perdre la seva feina durant els propers mesos.

IMPOSSIBILITAT DE REFORMAR ELS CONTRACTES LABORALS

En relació amb l'augment del SMI, el Secretari de Treball, Josep Ginesta, ha assenyalat la impossibilitat des de l'administració pública de revisar els contractes dels treballadors dels CET perqu el govern no ha previst normes de desindexació específiques en l'augment del salari mínim perqu aquests contractes poguessin adequar-se a millores.

Així mateix, Ginesta ha criticat la "manca d'un augment de la dotació econmica" en relació amb el teixit de persones amb discapacitat que hi ha en alta als CET a Catalunya --que aglutina el 22% de les persones que treballen en aquests centres al conjunt de tot l'Estat--, i que rep un finanament per sota de les necessitats que existeixen i no garanteix el 50% del salari mínim d'aquest collectiu, en un principi a crrec de l'Estat.

TRANSFERNCIA DE COMPETNCIES I FINANAMENT

Davant d'aquesta situació, Ginesta ha assenyalat que el Govern procedir a reclamar a l'Estat la transferncia de les competncies normatives dels CET per poder "regular les particularitats" del teixit catal de gent amb discapacitat que es troba activa i de la distribució dels recursos per a un finanament millor dels centres de treball especial.

Com a resposta davant de les peticions del collectiu, el secretari ha anunciat accions legals per exigir a l'Estat el compliment de les seves obligacions de finanament, a més dels compromisos que ja hi ha acordats per part de la Generalitat.

Ha recordat la importncia dels CET, que han de ser un "espai de trnsit" on les persones amb discapacitat adquireixin competncies i autonomia que els permeti incorporar-se finalment en una empresa ordinria del mercat laboral.





www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés