Publicat 18/05/2021 17:14CET

Un 47% dels ajuntaments catalans gastarà menys en música durant la festa major segons un estudi

Imatge del teaser de les 'Jornades sobre la importància de la programació musical i cultural de la festa major', organitzades per l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC).
ARC

La despesa mitjana per habitant se situarà en 2,07 euros, un "mínim històric"

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

Un 47% dels ajuntaments catalans gastarà menys en grups musicals per a les festes majors d'enguany, segons l'estudi 'La repercussió econòmica de la cancel·lació de les festes majors en el col·lectiu ARC', dels economistes Ferran Blanch i Oriol Cesena, d'Esade.

Ho han explicat aquest dimarts en el debat 'Les programacions municipals: un dels motors econòmics del país', que també ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Cañizares.

El president de l'Acadèmia de la Música, Gerard Quintana, i el president d'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Jordi Gratacòs, també hi han intervingut.

Cesena ha explicat que el 93,3% dels municipis catalans de més de 500 habitants asseguren que celebraran festes majors aquest estiu, però que "distaran molt de les del 2019".

"MÍNIMS HISTÒRICS"

El 50% dels ajuntaments diu que contractarà menys grups i que seran de caràcter local o de menys popularitat, i el 47% afirma que gastarà menys que el 2019, per la qual cosa la despesa mitjana per habitant en contractació de grups de música serà de 2,07 euros, una xifra que està en "mínims històrics".

Així, "tan sols" un 38,6% del pressupost de les festes majors es destinarà a contractar grups de música, per la qual cosa, dels 41,3 milions d'euros previstos, 16 milions seran per als grups.

L'estudi ha estat encarregat per l'ARC, i el seu president ha expressat decepció amb les administracions municipals després de conèixer-ne els resultats.

"UNA INCONSISTÈNCIA"

Segons Blanch, la dada és greu si es té en compte que els ajuntaments consideren que la programació musical és un dels actes més importants de la festa major, la qual cosa atreu més públic d'altres municipis i el que més impacte econòmic genera: "Hi ha una inconsistència".

Ha explicat que les dades reflecteixen que una bona festa major està associada a una bona contractació musical, però que els ajuntaments "semblen més preocupats en el format i la seguretat de les festes majors que en l'essència".

Quintana ha dit que es pregunta si la música ha d'estar sustentada per aquesta "fragilitat, de dependre majoritàriament del món municipal, que no respon i no es coordina", i ha suggerit que alguns dels concerts podrien no ser gratuïts, com passa amb les altres disciplines artístiques.

Cañizares ha destacat que alguns ajuntaments no han centrat la contractació musical estrictament en la festa major, i que el més important és que la partida municipal dedicada a la cultura es mantingui o creixi, independentment del moment en el qual es contractin els grups.

Ponsa ha recordat al seu torn que el sector musical és el més afectat per la pandèmia en l'àmbit cultural, però que el pla de rescat per a tot el sector funciona des que va ser nomenat al setembre.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés