Publicat 13/05/2015 13:47

Un 42% d'empreses detecta "dificultats" per contractar graduats en àmbits concrets

estudiantes universitarios
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Un 42% de les empreses que han contractat persones recentment graduades han percebut "dificultats" per contractar graduats d'àmbits concrets a falta de sol·licitants amb les competències necessàries a causa de la informació imperfecta entre universitat i empresa.

Són dades d'una enquesta a 1.325 empreses catalanes elaborada el 2014 per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (Aqu) i l'Obra Social La Caixa que ha estat presentada en roda de premsa pel president de l'Aqu, Josep Joan Moreso, i el seu director, Martí Casadesús.

L'estudi 'Com millorar l'ocupabilitat de la població graduada?' revela que d'aquest 42%, un 60% són petites empreses que al·leguen falta de competències necessàries; un 30, grans companyies que ho atribueixen a la falta de titulats d'un àmbit concret, i un 20% són petites empreses que diuen que els sol·licitants no accepten el salari.

Les que més graduats contracten són les grans companyies, les d'alt valor afegit i les innovadores, mentre que a les pimes els costa més, fet que Moreso explica perquè les grans empreses disposen de plans de formació propis per formar els graduats, per la qual cosa "no busquen persones tan concretes".

Una altra raó que ha donat és que la crisi ha provocat un fenomen en cascada que ha fet que les empreses contractin gent amb més qualificació: "És possible que en alguns casos les empreses hagin contractat graduats en comptes de titulats en Formació Professional (FP)".

Casadesús també ha exposat que hi ha un "gap d'eficiència" a les universitats a l'hora de tramitar les peticions de les empreses que sol·liciten graduats, tot i que ha millorat des de la implantació dels nous graus perquè ha accelerat els processos.

Per àmbits, les empreses que més recentment graduats han contractat --un 59% de les enquestades-- han estat d'Economia, ADE i empresarials --un 34%--, Enginyeries de la Producció --un 31%--, Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) --un 28%--, i Comunicació i Documentació --un 15%--.

PROPOSTES DE L'AQU

Per superar aquestes dificultats l'Aqu ha proposat fomentar vincles de borses de treball de les universitats amb empreses amb dificultats de contractació, i difondre i simplificar el Marc de Qualificacions dels graduats.

A més proposa facilitar la contractació a les empreses que més contracten; promoure l'afany emprenedor d'empreses amb alt valor afegit, i establir contractes universitat-empresa, a més d'advocar per millorar la formació en idiomes en les titulacions amb més demanda.

VALORACIÓ DE "NOTABLE"

Les empreses contractants han valorat amb un notable --un set sobre deu-- la satisfacció global amb les competències dels graduats recentment.

Les competències informàtiques han estat les més puntuades amb un 7,9, seguides per la responsabilitat a la feina --un 7,6--, la capacitat de treballar en equip --un 7,5--, la formació teòrica --un 7,2--, i la capacitat d'aprendre --un 7,0--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés