Actualitzat 05/06/2014 16:49

El 40% de malalts amb prescripció de morfina no pren dosis adequades per pal·liar el seu dolor

El VIII Congreso Mundial de Cuidados Paliativos se celebra en Lleida
EUROPA PRESS

Més de 1.200 professionals es reuneixen al VIII Congrés Mundial d'Investigació d'Atencions Pal·liatives

LLEIDA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

El 40% de malalts amb prescripció de morfina o altres opioides no pren el medicament per pal·liar el seu dolor o ho fa en dosis inadequades, segons un estudi finançat pel Ministeri de Sanitat en el qual han participat 44 hospitals catalans i 1.064 malalts.

El metge de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i membre del comitè científic organitzador del VIII Congrés Mundial d'Investigació d'Atencions Pal·liatives que ha començat aquest dijous a Lleida, Josep Porta-Sales, ha assegurat que l'adequació al tractament és d'un 60%, per la qual cosa hi ha un 40% dels malalts que encara estan infratractats.

Porta-Sales ha explicat que s'ha plantejat fer l'estudi a Catalunya per un tema de facilitat i que els seus resultats es poden extrapolar perfectament a Espanya: "És cert que probablement ens falti posar-li xifres però si no és un 40% i és un 45%, la situació no canvia", ha afirmat.

Porta-Sales ha considerat que és bo tenir en compte aquestes xifres perquè donen moltes pistes a les persones que estan involucrades en la formació i en l'atenció dels pacients per poder millorar-lo: "Si ho ignores no saps, si no saps no millores, d'això va aquest congrés, de saber més per millorar més", ha dit.

El problema, segons Porta-Sales està relacionat amb molts factors alguns educacionals, perquè a més dels sanitaris intervenen les famílies: "De poc serveix fer una bona prescripció, si després el familiar que ha de vetllar per la correcta administració del medicament escatima medicació al pacient pel fet que tingui por que es torni addicte o es faci tolerant".

Per obtenir bons resultats cal actuar en tots els fronts i això passa per una millor formació dels professionals sanitaris i també de professionals vinculats a l'atenció de les famílies com treballadors socials, psicòlegs que ajuden.

Porta-Sales ha fet aquestes declaracions a la presentació del congrés que ha començat aquest dijous a Lleida amb la participació de 1.200 professionals de 55 països.

El director d'Atencions Pal·liatives i Teràpia del Dolor de l'Institut Nacional del Tumor de Milà, August Caraceni, que ha obert el congrés ha afirmat que més que nous fàrmacs el necessari és utilitzar millor els ja existents.

"Disposem d'un arsenal basats en opioides, en la morfina, molt eficaç, i no ho estem utilitzant, no necessitem més fàrmacs sinó utilitzar-los millor", ha remarcat.

Amb aquest argument ha reclamat la necessitat de seguir aprofundint en investigació en opioides des de diversos àmbits, també el social, i en aquest punt ha considerat que els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat perquè "la morfina surt associada que a la gent se li fan posar els cabells de punta", i ha lamentat que alguns pacients rebutgin aquest analgèsic eficaç per por.

També ha reclamat docència a nivell de grau i pregrau sobre l'ús de medicaments i intervencions en polítiques sanitàries perquè en alguns països aquests medicaments són accessibles, però en altres la regulació és molt estricta i el consum és molt marginal.

Per la seva banda, el president de la xarxa d'investigació de l'Associació Europea d'Atencions Pal·liatius, Stein Kaasa, ha plantejat que no només fan falta tractaments adequats, sinó també diagnòstics adequats per al que cal que el pacient pugui explicar les seves sensacions.

Kaasa ha avançat que en aquest congrés es presentarà una aplicació informàtica per a telèfons mòbils i ordinadors elaborada amb pacients en què els malalts poden marcar algunes variables que l'ajuden a definir el seu dolor.

Per la seva banda, el responsable del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Ledesma, ha apuntat la seva intenció de plantejar l'extensió d'atencions pal·liatius a malalts crònics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés